NA IBLEROVOM TRGU

'U 95 POSTO STVARI SE APSOLUTNO SLAŽEMO!' Nakon trosatnog razgovora SDP-a i MOST-a Hajdaš-Dončić frca optimizmom

Zagreb, 171115. Iblerov trg.Sastali su se pregovaracki timovi MOST-a i koalicije Hrvatska raste. Na dnevnom redu su pregovori o reformama u podrucju pravosudja i gospodarstva.Na fotografiji: Tomislav Panenic,Sinisa Hajdas Doncic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 13.30 - U 95 posto stvari se apsolutno slažemo – izjavio je optimistično Siniša Hajdaš Dončić nakon trosatnog sastanka predstavnika Mosta i koalicije Hrvatska raste koji se održavao u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu.

Tomislav Panenić iz MOST-a, načelnik općine Tompojevci, rekao je kako će nakon ovog pregovaračkog postupka s HDZ-om i SDP-om odlučiti koja im je strana ponudila bolja rješenja za građane. Na pitanje novinara što će se dogoditi ako obje strane pristanu na sve njihove zahtjeve, Panenić je odgovorio:

- Mislim da imamo reforme koje nisu prihvatljive baš svima, tako da očekujemo da upravo u tim težim reformama pronađemo kvalitetnije rješenje.

Hajdaš Dončić ispred koalicije Hrvatska raste izrazio je zadovoljstvo s razgovorima, koji su, kaže, bili vrlo konstruktivni, a predstavnici Mosta poznaju materiju, pa su tako ulazili u najsitnije detalje, naveo je ministar prometa.

- Te reformske mjere bih podijelio u dvije skupine: ono što već imamo dogovoreno s Bruxellesom u sklopu reformskih mjera, a drugi dio je peglanje sitnih detalja. Moj je dojam da se u 95 posto stvari apsolutno slažemo, na neke stvari slično ili isto gledamo, a ostatak ćemo ostaviti za drugi krug pregovora koji će, nadam se, biti za šest-sedam dana - rekao je Hajdaš Dončić.

Kolege iz Mosta, kaže, doživio je vrlo afirmativno. Poručio je kako oni ne traže odmah sva porezna rasterećenja jer to je nemoguće, jer je Hrvatska u mjerama prekomjernog deficita, pa bi se, primjerice, smanjenje PDV-a i poreza na dobit moglo dogoditi u nekom dužem roku.

- Gradimo povjerenje i to je najveće jamstvo između dvije strane. Mislim da ćemo ostati na tom putu i stvoriti jedno međusobno povjerenje. Kad se da ruka to je najvažnije - poručio je Hajdaš Dončić, dok je Panenić naglasio kako će jamstvo za izvršenje reformi biti rješenje koje će biti prezentirano javnosti.

------------------------------------

10:42 - U 10 sati u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu sastali su se pregovarački timovi MOSTA i koalicije Hrvatska raste kako bi usporedili programe.

Na dnevnom redu su pravosuđe i gospodarstvo. U pregovorima ne sudjeluju predsjednik SDP-a Zoran Milanović ni čelnik mosta Božo Petrov.

Delegaciju MOSTA predvodi Tomislav Penanić, načelnik općine Tompojevci, a s njim su Juro Martinović, odvjetnik za kazneno pravo Zagreba, poduzetnik Ivica Mišić, poduzetnica Jasna Matulić, te Dario Čehić, odvjetnik iz Poreča koji se ranije spominjao kao član HRAST-ovog pravnog tima.

Na drugoj strani su ministar pravosuđa Orsat Miljenić, gospodarstva Ivan Vrdoljak, regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Branko Grčić, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, predsjednica laburista Nensi Tireli te jedan predstavnik IDS-a.

U SDP-u su predslgali da razgovori budu otvoreni za javnost no u MOSTU su to odbili. Uoči sastanka Panenić je na pitanje zašto nisu htjeli razgovarati javno, rekao 'došlo bi vas 20 i teško bi u tim uvjetima razgovarali'.





Danas smo iz SDP-a dobili prijedlog da na sutrašnjim pregovorima budu prisutni i mediji.Most uvijek pozdravlja...

Posted by MOST nezavisnih lista on Monday, 16 November 2015




S novinarima je razgovarala predsjednica Hrvatskih laburista Tireli, koja je kazala kako očekuje racionalne i konstruktivne pregovore s dosta razuma, uvažavajući činjenice, okolnosti i ograničenja državnog proračuna.

- Hoće li pregovori uspjeti, sve ovisi koliko volje i odgovornosti ima Most da prihvati te činjenice o kojima sam govorila. Preko noći je nemoguće mijenjati velike stvari - rekla je Tireli i dodala kako očekuje odgovornost Mosta.

Pregovori s HDZ-om počinju u 13.00 sati u njihovim stranačkim prostorijama.

Smanjiti namet na plaće, ukinuti plaćanje članarina HGK-a i HOK-u

IZ MOST-A su medijima poslali u popis reformi u pravosuđu i poduzetništvu koje će se prezentirati HDZ-u i SDP-u na današnjim sastancima.

MOST je naveo šest ključnih promjena što se tiče pravosuđa od kojih većinu želi provesti tijekom 2016. godine, a to su bitno ubrzavanje rada sudaca, povećanje transparentnosti u radu suda, odlučnija informatizacija poslovanja, racionalizacija troškova, zaštita dužnika koji žive u nekretnini koja je predmet ovrhe, a u 2017. žele da se promijeni struktura Državnog sudbenog vijeća.





MOST Nezavisnih lista





Za jačanje poduzetničke klime traže čak 11 reformi: traže da prvi inspekcijski nadzor bude savjetodavan, a tek kod ponavljanja da bude sankcija, traže ukidanje obvezne članarine HGK i HOK-a, žele ukinuti porez na dividendu i udjele dobiti te reviziju sustava potpora za poduzetnike. Traže reviziju davanja nameta i ukidanje onih koji nisu potrebni, traže centralizirano plaćanje davanja državi, fiksni iznos doprinosa na plaće do nekog netto iznosa, povoljno kreditiranje bez valutne klauzule, te žele provesti i reviziju predstečajnih nagodbi.





MOST nezavisnih lista





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:02