USKORO ODGOVOR

Tužiteljstvo Srbije: Želimo Purdu ispitati u BiH, a onda ćemo odlučiti o njegovu izručenju

Sljedećih dana mogli bi stići odgovori iz Sarajeva. Drugi scenarij predviđa ispitivanje u Srbiji
Sarajevo, 010211.Danas se u skladu s ekstradicijskom procedurom optuzeni vukovarski branitelj Tihomir Purda u pratnji odvjetnika Josipa Muselinovica i Ane Primorac pojavio pred sucem suda BiH u Sarajevu, Halilom Lagumdzijom kako bi se izjasnio o zahtjevu za izrucenje Srbiji.Foto: Tuzilastvo BiH - Handout / CROPIX
 Tuzilastvo BiH - Handout / CROPI

ZAGREB - Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine uputilo je danas zahtjev BiH da Tihomira Purdu u Sarajevu ili Zenici ispitaju srbijanski tužitelji. Ako Sud BiH to prihvati, Purdin slučaj mogao bi ubrzo biti riješen i on možda neće niti biti izručen Srbiji.

- Zahtjev je oko podneva upućen nadležnome istražnom sucu u Beogradu, koji ga zatim šalje sudu u Sarajevu - rekao nam je Bruno Vekarić, glasnogovornik srbijanskoga Tužiteljstva za ratne zločine.

Vekarić pretpostavlja da bi odgovor iz Sarajeva mogli dobiti sljedećih dana.

Svjedoci ga ne terete

- Jedna od mogućnosti jest da u dogovoru s Hrvatskom i BiH uzmemo izjavu od Purde u BiH te nakon toga odlučimo hoćemo li odustati od zahtjeva za izručenje - objasnio je Vekarić. Druga je mogućnost da se sve ipak obavi u Srbiji, dakle da se Purdu prvo izruči pa tek tamo ispita.

Vekarić nije želio precizirati hoće li srbijansko Tužiteljstvo odustati od zahtjeva za izručenje, odnosno od progona ako Purda u novom iskazu povuče priznanje ratnih zločina za koje danas tvrdi da ga je dao pod pritiskom u zatočeništvu početkom 90-ih godina.

- Ne mogu prejudicirati odluku Tužiteljstva - izjavio je Vekarić te dodao da bi “i sami mogli zaključiti u kojem bi smjeru to moglo ići”. Naglasio je da će pri donošenju odluke imati u vidu i ono što im je dostavilo Državno odvjetništvo RH. Prema izvještaju Županijskoga državnog odvjetništva u Osijeku, ne postoji osnova za kazneni progon jer ispitani svjedoci ne terete Purdu.

Tadićeva poruka

Samo dan prije predsjednik SDSS-a, Vojislav Stanimirović, izjavio je da mu je srbijanski predsjednik Boris Tadić rekao kako postoji mogućnost da Srbija odustane od progona Purde ako se utvrdi da je jedini dokaz njegovo iznuđeno priznanje.

Tadićev ured jučer je pokušao ublažiti medijske odjeke Stanimirovićeva istupa.

- Poznato je stajalište predsjednika Tadića da slučaj Purda i druge slične slučajeve trebaju razmatrati nadležna ministarstva i državna odvjetništva Srbije i Hrvatske, poštujući pravne sustave, te da se ljudi ne bi trebali baviti netočnim interpretacijama - poručili su iz ureda predsjednika.

Sve bliže rješenju

Unatoč Tadićevim nastojanjima da sve vrati u pravne vode, jučerašnji zahtjev srbijanskog Tužiteljstva da Purdu ispitaju u BiH vodi upravo prema zaključku da je slučaj Purda sve bliže rješenju.

Purda je u pritvoru u Zenici više od mjesec dana. Uhićen je 5. siječnja na graničnom prijelazu Orašje. Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad srpskim ranjenicima u Vukovaru 1991.

Stanimirović: Možda je za Purdin slučaj Tadić rekao i Josipoviću

Vojislav Stanimirović je izvijestio da je na margini susreta s Tadićem spomenut i Tihomir Purda.

Što vam je točno rekao predsjednik Boris Tadić o slučaju Purda?

- Predsjednik Tadić mi je rekao da će se preispitati progon Purde utvrdi li se da nema drugih dokaza osim iskaza iz zatočeništva. Zanimalo ga je da li je Purdino privođenje radikaliziralo političku scenu u Hrvatskoj, što sam mu i potvrdio. Bio je iznenađen time što hrvatska policija nije postupila po Interpolovoj tjeralici 2007., jer onda ne bi došlo do ovakve situacije.

Je li Tadić pojasnio znači li to da će Srbija odustati od zahtjeva za izručenje ili će ipak inzistirati na tome da se Purda prvo izruči Srbiji i tek tamo ispita?

- Ne. To su pravna pitanja. Odgovorio mi je općenito, da će se vidjeti ima li dodatnih dokaza ili samo Purdin iskaz iz zatočeništva te da se potom progon može preispitati.

Jeste li dobili “zeleno svjetlo” predsjednika Tadića da prenesete hrvatskoj javnosti kako postoji mogućnost da Srbija odustane od progona?

- Nisam dobio ‘zeleno svjetlo’. Možda je on to rekao i predsjedniku Josipoviću, ne znam. Ali je ovo objašnjenje logično.

Očekujete li da će sada, kada ste “nositelj dobrih vijesti” o Purdi, na vas oslabiti pritisak braniteljskih udruga koji prikupljaju potpise za peticiju kojom traže ukidanje vaše abolicije?

- Besmisleno je da se skupljaju potpisi protiv mene, da se traži nešto mimo zakona. Nikad me nitko nije izvijestio da sam aboliran. Ako nešto imaju, neka pokažu. Ja sam im za objašnjenja na raspolaganju 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:01