ZAVRŠNI GOVOR USKOK-a

Tužiteljstvo: 'Sanaderu maksimalna kazna! Izdao je Hrvatsku kad je predao Inu MOL-u za pišljivih 10 milijuna eura'

 Dragan Matić / CROPIX

NOVO 13:30 USKOK je na kraju svog završnog govora zatražio da sud Ivi Sanderu izrekne maksimalne zatvorske kazne jer je najprije kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio proviziju Hypo banke, a potom kao premijer izdao Hrvatsku prepustivši MOL- u upravljačka prava nad Inom za 'pišljivih' 10 milijuna eura.

ZAGREB - USKOK-ova tužiteljica na prvom suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu ustvrdila je danas u završnom govoru da su u slučajevima Hypo i Ina-MOL dokazane sve točke optužnice kojima se Sanader tereti za primanje mita i ratno profiterstvo .

"Tijekom postupka nedvojbeno je dokazano da je Sanader počinio oba kaznena djela", kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš na početku završnog govora u kojem je navela sve dokaze i svjedoke izvedene u jednogodišnjem sudskom postupku.

Osvrčući se na prvu točku optužnice kojom se Sanadera tereti za primanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke tužiteljica je ponovila da riječ o ratnom profiterstvu jer se tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova okoristio u vrijeme Domovinskog rata i izuzetno visoke inflacije, zbog koje je Hrvatska teško dolazila do novca na međunarodnom financijskom tržištu.

Suprotno obrani bivšeg premijera ustvrdila je da iz iskaza većine svjedoka proizlazi da je Sanader vodio pregovore, iako ih je, na inicijativu austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, otvorio tadašnji hrvatski šef diplomacije Mate Granić.

Novac od austrijske banke koja se 1994. tek probijala na hrvatsko tržište Sanader je, tvrdi tužiteljstvo, primio na ime Eugena Laxe, iseljenika kojega je, po iskazima nekoliko svjedoka, upoznao početkom 90-ih.

To je poznanstvo iskoristio na način da je s tadašnjim direktorom Hypo banke Wolfgangom Kultererom dogovorio da se kao primatelj provizije navede Laxa, kazala je tužiteljica.

Dodala je da iz iskaza jednog od čelnika Hypo banke te iz bankarskih bilješki vidljivo da je Sanader tražio znatno višu proviziju od čak osam posto iznosa kredita. No, uprava banke na to nije pristala pa je Kulterer ispregovarao da se provizija smanji na pet posto, što je bio gornji limit provizije koja se isplaćivala posrednicima.

"Da je primatelj provizije zaista bio Laxa upravni odbor banke to bi sigurno znao", kazala je Laptoš ističući da su potpisi na isplatnicama različiti iz čega proizlazi da ih nije primio pravi Laxa.

"Svoj službeni položaj zamjenika ministra vanjskih poslova i glavnog pregovarača s Hypo bankom Sanader je iskoristio kako za zaključenje ugovora tako i za obećanje povlaštenog položaja", zaključila je tužiteljica dodavši da je Austrija Hrvatskoj prepustila postupak protiv Sanadera zbog davanja lažnog iskaza istražiteljima u Klagenfurtu kojima je porekao da je primio proviziju od Hypo.

U nastavku USKOK-ovog završnog govora tužiteljica Vanja Marušić osvrnut će se na drugu točku optužnice koja Sanadera tereti da je od mađarskog MOL-a trebao primiti 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

Suprotno tvrdnjama tužiteljstva optuženi bivši premijer u svojoj je obrani porekao sve optužbe, ističući da je žrtva postupka koji je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić navodno pokrenuo po nalogu Jadranke Kosor, Sanaderove nasljednice na čelu vlade i HDZ-a.

Laptoš je, također, kazala kako Sanaderu korištenje ovlasti na nezakonit način nije bilo strano. Osvrnula se na tvrdnje Sanaderove obrane.

- Oni su u nekoliko navrata rekli da su navodi tužiteljstva bajka pa 'bajke su očito moguće u stvarnom svijetu', kazala je tužiteljica.

Tužiteljica se pita, s obzirom da Sanaderova obrana tvrdi kako svi svjedoci lažu, koji je motiv za njihovo laganje? Istaknula je kako su čak htjeli za svjedokinju pozvati osuđenu 'madam' kako bi srušili svjedočenje Vidakovića.

Tada je reagirao i sudac Turudić i prekinuo Laptoš, poručivši joj da ne priča o dokazima koji nisu provedeni.

---------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Nakon što je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader dovršio svoju obranu u slučajevima Hypo i Ina-MOL, USKOK bi na Županijskom sudu trebao iznijeti svoj završni govor u prvom od niza antikorupcijskih postupaka protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara.

U završnim govorima zamjenice ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš i Vanja Marušić potkrijepit će tvrdnje iz optužnice koja Sanadera tereti za ratno profiterstvo u slučaju Hypo te primanje mita od mađarskog MOL-a kojima je zauzvrat, navodno, trebao osigurati većinska upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:39