SUĐENJE SANADERU

Turudić pritisnuo bivšeg šef HFP-a: Zar ste pristali na 10 puta skuplju ponudu zbog žurnosti?

 Damjan Tadić / CROPIX

Novo >>> 10:44 - Današnje ročište, na kojem su svjedočili bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak je završeno.

10:43 - Odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović ga je pitao tko je angažirao odvjetničko društvo, a Duvnjak tvrdi kako ih je angažiralo Ministarstvo gospodarstva, a konačnu odluku je donio Polančec koji je imao funkciju ministra gospodarstva i predsjednika povjerenstva.

Na pitanje zbog čega je izjavio da je povjerenstvo izabralo odvjetnika Duvnjak se ispravio i ustvrdio kako je pravnog savjetnika provelo Ministarstvo gospodarstva.

- Razumijem u čemu je kvaka. Vi ste ga izabrali, a sada govorite drukčije - izjavio je Turudić.

Kada su saznali da je Vlada odluku donijela neovisno o njima, članovi povjerenstva nisu ništa napravili, tvrdi Duvnjak. Ne zna što bi se dogodilo da se povjerenstvo nije usuglasilo s izborom odvjetničkog društva.

10:38 - Sudac Ivan Turudić pitao je Duvnjaka kako su birani odvjetnici čije uluge je koristilo povjerenstvo, a on mu je odgovorio da je korištena provedena javna nabava. Tako je izabrana ponuda odvjetničkog ureda Marković i Pliše. Povjerenstvo se potužilo na iznos ponude pa je ona nakon toga smanjena.

Turudića je zanimalo zašto javni natječaj nije ponovljen ako je bilo jasno da se posao može obaviti za manji iznos.

Duvnjak objašnjava kako je Ministarstvo gospodarstva bilo zaduženo za tehničke poslove, a ono je provodilo i nabavu. Preko Polančeca su saznali da je postupak žuran.

Turudić ga je upitao bi li zbog žurnosti pristali na deset puta veću ponudu, a Duvnjak je odgovorio niječno.

- Gdje je granica? - zanimalo je suca, a odgovor je bio kako povjerenstvo nije bilo zaduženo za javnu nabavu.

Ne sjeća se za koliko je odvjetničko društvo smanjilo svoju ponudu.

10:24 - Smatra kako povjerenstvo nije ispunilo svoj zadatak. Kao i Bošnjaković, tvrdi kako se na sastancima nije razgovaralo o plinskom poslovanju.

10:15 - Duvnjak tvrdi kako se povjerenstvo sastalo četiri puta. Nije mu poznato da su se vodili zapisnici. On je također izjavio kako Vladi nije podneseno nikakvo izvješće o radu povjerenstva.

10:10 - Završeno je ispitivanje Dražena Bošnjakovića, a sada se na klupi za svjedoke nalazi Vedran Duvnjak. On je izjavio kako je član povjerenstva bio od 2008. godine, kada je počelo raditi. Kazao je kako je odvjetnik Marković predstavnicima MOL-a rekao kako povjerenstvo nije u punom sastavu te se s njima dogovorio o budućem sastanku.

10:00 - Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera sada ispituje Dražena Bošnjakovića. Bošnjaković navodi kako je povjerenstvo oduvijek imalo savjetodavnu ulogu, a da je konačnu odluku imala Vlada. Jadranka Sloković, Sanaderova odvjetnica, pitala ga je da li je Damir Polančec, kao njegov član, Vladu izvještavao o radu povjerenstva. Bošnjaković tvrdi kako nije.

9:53 - Prema Bošnjakovićevim riječima povjerenstvo nije ispunilo svoju zadaću. Na sastancima se nije razgovaralo o plinskom poslovanju. On je za ugovor između INA-e i MOL-a čuo u automobilu.

9:43 - Počelo je ročište. Na klupi za svjedoke prvi je Dražen Bošnjaković, koji je izjavio kako je bio član povjerenstva za INA-u. Kako tvrdi, povjerenstvo je imalo samo tri sjednice, a trebalo je pripremiti platformu za izmjenu ugovora te pregovarati s MOL-om.

Povjerenstvo je na drugoj sjednici odabrao odvjetnički tim, a na trećoj sjednici su došli i predstavnici mađarske strane.

Zapisnici sjednica se nisu vodili, a nikako izvješće nisu slali u Vladu.

--------------------------------------------

ZAGREB - Na Županijskom sudu u Zagrebu danas će se nastaviti suđenje Ivi Sanaderu kojeg se tereti za ratno profiterstvo i uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke te za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarskog MOL-a kako bi im omogućio preuzimanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije Ine.

Ročište će započeti u 9.30 sati na Županijskom sudu.

Danas će na klupu za svjedoke sjesti bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak.

Na jučerašnjem ročištu svjedočio je Mario Čerhak, vlasnik restorana u kojemu su snimljeni Sanader i čelnik MOL-a Hernadi, te Branko Radošević, bivši predsjednik Uprave tvrtke Plinacro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:38