OPASNOST U PRIVLACI

TROGODIŠNJAK SE NA PLAŽI UBO NA PRLJAVU IGLU OVISNIKA Otac: 'U trenutku nam se ljetovanje pretvorilo u pakao'

Kada sam ugledao tu malu iglu kako viri iz pijeska, gotovo mi je pozlilo, kaže 34-godišnji V. K. iz Osijeka koji s obitelji u Privlaci kraj Zadra ljetuje treću godinu zaredom

Trogodišnji dječak iz Osijeka u nedjelju poslijepodne ubo se na iglu odbačenu u dječji pješčanik na plaži Škrapavac u Privlaci pokraj Zadra. Kada su nakon što im se požalio na ubod u pješčaniku ugledali špricu, šokirani roditelji odmah su pozvali Hitnu pomoć koja ih je uputila u zadarski Zavod za javno zdravstvo, gdje je trogodišnjaku izvađena krv.

FOTO: 'NA IGLI JE JOŠ BILO NEČIJE KRVI' Užasnuta majka djevojčice (4) koja se ubola na narkomansku iglu u osječkom vrtiću

- Kada sam ugledao tu malu iglu kako viri iz pijeska, gotovo mi je pozlilo. Shvatio sam da bi to mogla biti narkomanska igla i u trenutku se ljetovanje pretvorilo u pakao, noćnu moru. Shvatio sam koje su moguće posljedice. Sinu je izvađena krv i sada moramo strepiti što će biti - rekao je 34-godišnji V. K. iz Osijeka koji s obitelji u Privlaci kraj Zadra ljetuje treću godinu zaredom.

- Kako je riječ o neuobičajenoj situaciji, u prvi tren nismo znali što nam je činiti. Zvali smo Hitnu, a na koncu smo otišli i u Općinu, gdje smo razgovarali s odgovornima kako bismo ih upozorili što se dogodilo. Ne želimo da se ikome drugome to dogodi, a djece ima puno - rekao je Osječanin pošto je njegovu trogodišnjem sinu jučer ujutro uzet uzorak krvi u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo.

- Djetetu je izvađena krv, a kako je redovnim putem cijepljeno protiv hepatitisa B i tetanusa, cijepljenje nije bilo potrebno. Nalazi će biti gotovi za tjedan dana. Kontrolu je potrebno ponoviti tri mjeseca nakon uboda, no vjerujemo da su vrlo male šanse da se netko na takav način uistinu zarazi. Zasad tek pretpostavljamo da je bila riječ o narkomanskoj igli jer je malo veća od onih koje obično koriste ovisnici - rekao je Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, gdje u zadnjih 15 godina na prosječno jedan do dva uboda godišnje nikada nije evidentiran slučaj da se osoba koja se ubola i zarazila nekom bolešću.

- U takvim iglama koje se nalaze u zemlji, pijesku ili na suncu vrlo rijetko ostane živi virus. Šanse za zarazu su vrlo male, gotovo nikakve - navodi Medić.

Dodaje da se u takvim situacijama rana mora dobro istisnuti i dezinficirati jodom ili alkoholom. Potrebno je također hitno se javiti liječniku kako bi se utvrdile mogućnosti zaraze - navodi Medić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:54