AFERA FIMI MEDIA: SUĐENJE HDZ-U I BIVŠEM PREMIJERU

TRI SANADEROVA BMW-A 'Barišić je tražio da usput nešto ponesem u Muenchen. U crnoj kožnoj torbi bilo je 300.000 eura!'

 Tomislav Krišto / CROPIX

ZAGREB - Tri Sanaderova BMW-a bila su danas glavna tema na Županijskome sudu na nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i suoptuženima u aferi Fimi Media. Radi se o običnoj staroj “sedmici” koju je HDZ i predsjednik te stranke koristio do 2004., te o blindiranim vozilima kupljenim 2004. i 2008. godine izravno od prozivođača u Njemačkoj.

Prema optužbi, novac za blindirani auto 2004. godine, oko 300.000 eura, dao je makarski poduzetnik Marijan Primorac uplativši sredstva u gotovini u crnu blagajnu HDZ-a. Praktično identičan BMW 2008. godine kupio je Robert Ježić preko svoje tvrtke u Luxsemburgu, ali je novac za kupnju, oko 330.000 eura dobio od tadašnjeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića iz crnog stranačkog fonda.

Upravo zbog takvog načina plaćanja HDZ je na koncu 2009. godine još jednom platio punu cijenu na način da je vratio BMW-u oba blindirana automobila i još nadoplatio razliku do pune cijene u gotovini.

Danas su ispitana trojica svjedoka, nekadašnji direktor u BMW-u Tomić Miroslav Grgić, prijašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova nadležan za posebne poslove sigurnosti Miljenko Radnić te Anđelko Gavranović. Na sud je došao i Robert Ježić, ali je njegovo ispitivanje odgođeno za drugi termin.

Svjedok Grgić ispričao je kako je ga je koncem 2003. godine u vezi kupnje novog BMW-a za HDZ kontaktirao Mladen Barišić. Zanimljivo je da je svjedok ispričao kako je njegova kuća, budući nisu prakticirali prodaju po sistemu staro za novo, uzela stari HDZ-ov BMW da im ga iz usluge proda. Dok je bio kod njih, taj BMW je ukraden.

Prilikom kupnje blindiranog vozila, Grgić je Barišića uputio na kolegu iz Njemačke jer se sam nije razumio u sigurnosnu opremu.

No, bilo mu je čudno kada mu je Barišić rekao da to vozilo neće platiti MUP nego stranka, te da će ga platiti u gotovini.

A danas je svjedok Anđelko Gavranović opisao kako je na Barišićevu zamolbu preuzeo od njega torbu s 300.000 eura u HDZ-u i odnio je u ured Franje Tomića u München, odnosno na blagajnu u tvornicu BMW-a.

Gavranović je na zagrebačkom Županijskom sudu ispričao da ga je bivši ravnatelj Carinske uprave i HDZ-ov rizničar Barišić, kojeg poznaje više od 20 godina, tražio da "usput nešto ponese" u Muenchen.

Otprilike četiri godine kasnije Barišić se ponovno obratio Miroslavu Grgiću. Bilo je to u trenutku kada se Sanaderov blindirani BMW počeo spominjati u medijima. Najprije ga je Barišić, kazao je Grgić, a potom Ivan Jarnjak, koji je bio uznemiren zbog medijskih napisa, tražio da otkupe novi blindirani BMW, identičan onom iz 2004. Potom je u više navrata kontaktirao s Jarnjakom i šeficom računovodstva u HDZ-u Maricom Glavaš, jer su u HDZ-u imali problem s državnom revizijom. Stoga su, kako je istaknuo svjedok, željeli što prije riješiti nastali problem.

Proizvođač je na koncu pristao otkupiti oba blindirana BMW-a, ali je procjena njihove vrijednosti bila za 80.000 eura manja od vrijednosti novog vozila.

- Na zamolbu Marice Glavaš došao sam kod Jarnjaka. Predočena mi je faktura za plaćanje iz BMW-a na kojoj je stajalo “plaćanje po dogovoru”. Jarnjak je objašnjavao Marici Glavaš da to znači da se može platiti i za godinu dana, a ona je rekla da to ne bi bilo pametno. Kasnije se ispostavilo da je sporno bilo samo onih 80.000 eura razlike. Ali, tjedan dana kasnije kontaktirao me čovjek iz BMW-a i rekao da je HDZ platio 80.000 eura iako oni nisu imali nikakvih potraživanja prema HDZ-u. Preporučio sam mu da vrate taj novac, a Marici glavaš sam sugerirao da zahtjevaju povrat novca. Kasnije sam shvatio da to nisu učinili - ispričao je Grgić napominjući kako je do velikog pada vrijednosti praktično novog BMW-a iz 2008. došlo zbog oštećenja, ali i zbog srebrne boje. Dodao je kako su mu iz BMW-a objasnili da u pravilu prodaju crne “blinde”, te da je srebrne teško prodati.

Zašto je vozilo za tadašnjeg premijera i predsjedika HDZ-a bilo srebrne boje, pojasnio je svjedok Radnić iz MUP-a. Prema njegovim riječima, HDZ, odnosno Barišić ili Sanader inzistirali su upravo na srebrnoj boji unatoč njegovom upozorenju da to predstavlja sigurnosni problem, jer se takvo vozilo ističe već na prvi pogled u štićenoj koloni.

Optuženi Sanader, koji je u utorak zbog zdravstvenih problema završio na pretragama u zatvorskoj bolnici, danas je bio sposoban za raspravu u kojoj je aktivno sudjelovao postavljajući svjedocima niz pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:59