ZAŠTITA PRAVA DUŽNIKA

Trgovački sud odbacio tužbu Udruge Franak protiv sedam poslovnih banaka

Tužbom je tražena zaštita prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima

Trgovački sud u Zagrebu zbog procesnopravnih razloga odbacio je tužbu Udruge Franak protiv sedam poslovnih banaka kojom je tražena zaštita prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, priopćeno je danas iz Udruge Franak - javlja Banka.hr .

Trgovački sud u rješenju ističe da prema izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku još uvijek u Hrvatskoj nije moguće podnijeti kolektivnu službu.

Također, u rješenju stoji da bi Udruga, sadržajno gledajući, imala pravo na pokretanje tužbe, ali da je u završnim odredbama Zakona o izmjenama i dopunama ZPP-a iz 2011. određeno da će se ovakav postupak za kolektivnu zaštitu prava moći pokrenuti tek po stupanju Hrvatske u Europsku uniju.

Drugi temelj za podizanje kolektivne tužbe postoji u Zakonu o zaštiti potrošača, no no Vladinom uredbom iz 2009. godine je određeno kako pravo podizanja ovakve tužbe imaju točno određene institucije.

Konkretno, za ovaj slučaj bi legitimni tužitelji bili "Potrošač" Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

Iz Udruge Franak poručuju kako ne namjeravaju odustati od borbe za ljudska prava, posebice ako se odnose na socijalni aspekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 01:43