JAVNA TVRTKA U CRNIM STATISTIKAMA

Trećina sumnjivih natječaja u HAC-u bila je nezakonita

U Hrvatskim autocestama ozbiljno bi trebali razmisliti o tome da posao raspisivanja natječaja javne nabave daju nekoj drugoj tvrtki. Jer, kako drukčije objasniti podatke iz godišnjeg izvješća Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2011. godinu, prema kojima je od 61 riješene žalbe na natječaje te državne tvrtke njih čak 29 opravdano.

Kako proizlazi iz tih podataka, HAC već drugu godinu zaredom drži neslavno prvo mjesto po broju žalbi koje su stigle na njegov račun zbog načina na koji provodi postupak javne nabave.

Opravdane žalbe

Naime, poduzetnici su se lani na njihove natječaje žalili čak 71 put. Prije dvije godine HAC je zaradio 58 žalbi, riješeno ih bilo 49, a u čak 37 posto slučajeva bile su opravdane. Osim na HAC, prema izvješću Državne komisije koje je nadavno prihvatio i Saborski odbor za gospodarstvo, poduzetnici su se, najčešće žalili i na natječaje koje su raspisivali Grad Zagreb, Hrvatske vode, Hrvatska pošta, Zagrebački holding i HŽ-infrastruktura. Lani je Komisija, od ukupno 25.244 natječaja čija je vrijednost 20,6 milijardi kuna, primila 1921 žalbu, samo dvije više nego 2010. godine, ali i gotovo tri puta više nego 2004., kada se žalilo 761 put. Od 1921 žalbe, 403 su bile usvojene.

Pogrešna ocjena

Najčešći razlozi usvajanja žalbi bili su realno ograničenje tržišta ili preferiranje određenog ponuditelja kroz opis predmeta nabave ili uvjete za dokazivanje sposobnosti, ali i nejasna tehnička specifikacija predmeta nabave te pogrešna ocjena sposobnosti i prihvatljivosti ponude. Čak 1104 žalbe stigle su za postupke javne nabave vrijedne od 300 tisuća do deset milijuna kuna, a za postupke od 70 tisuća do 300 tisuća kuna stigla su 423 prigovora. Na postupke iznad 10 milijuna kuna stigle su ukupno 232 žalbe. Poduzetnici su se najviše žalili na postupke za sklapanje ugovora o javnim uslugama, čak 795 puta, a na ugovore o nabavi robe žalilo se 665 puta.

Rekorder po postotku usvojenih žalbi je poduzeće Elektroistra iz Pule. Prema izvješću Komisije, od pet riješenih žalbi, četiri su usvojene, što je čak 80 posto. Poduzeća s visokim postotkom usvojenih žalbi su i Plinara Pula, HEP proizvodnja iz Zagreba i HŽ Vuča vlakova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:50