DRAMA U SABORU

TREĆI RASKOL U MOSTU Lovrinović, Mišić i Martinović osnovali klub, Petrov gubi jedno ministarstvo? 'Tek sad počinju nesporazumi'

Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić napustili su Most i rekli svoje "ne" novoj Vladi
 EPH

Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić napustili su Most i osnovali svoj vlastiti Klub nezavisnih zastupnika! To je treći po redu raskol u Mostu koji je srezao broj zastupnika na 12 i to u krucijalnom trenutku, uoči glasanja za podršku novoj Vladi.

"A nesporazumi tek sad počinju", izjavio nam je jedan član Domoljubne koalicije, aludirajući na činjenicu da bi u pitanje mogao doći i broj ministarstava koje je dobio Most. Naime, prema reciprocitetu iz koalicijskog sporazuma, nazvanog Sporazum o suradnji, koji su sinoć oko pola deset navečer potpisali Domoljubna koalicija, Most i Milan Bandić, Most bi mogao ostati bez jednog ministarstva.

Ivan Lovrinović održao je dramatičan govor i poručio kako nova Vlada neće dobiti njegovu podršku, o čemu se cijeli dan šuškalo u saborskim hodnicima, jer je već u startu odustala od onoga što je još do nekidan obećavala.

- U sporazumu su ostale samo teze, a nema niti vremenskih okvira. Na temelju ovog papira neće biti odgovornosti. Ovo je samo pismo namjere. Nedostaje vizije, premda se vizija spominje. Gospodarski program koji sam predstavio okljaštren je do neprepoznatljivosti. Monetarnu reformu osim mene nitko ne spominje, a bez te reforme nikada se neće moći riješiti teški problemi gospodarstva. Kao autor programa osjećam se izigrano kao i oni koji su za nas glasovali. Ako fokus bude na javnom dugu i proračunu, to znači da će nastaviti raditi kako su radile Vlade prije ove. To smo već vidjeli i ne daje rezultate. Most je odstupio u pogledu gospodarstva iz programa. Tko su onda njegovi kreatori? - zapitao je Lovrinović i naglasio kako je u programu puno pitanja, ali bez preciznih uputa kako će se ciljevi ostvariti.

Objasnivši kako je ušao u politiku zbog ekonomskog programa, Lovrinović je poručio:

- Gospodo, ovdje fali znanja i odlučnosti. Ne mogu vam dati povjerenje, zbog građana kojima sam obećao to što sam obećao. Ako budete vukli poteze koji su dobri ispričat ću se da sam bio u velikoj zabludi. Dosta je bilo ulagivanja i šupljih govora - zaključio je Lovrinović.

Cijeli dan trajala je nervoza jer su u Domoljubnoj koaliciji shvatili da bi se Most mogao raspasti. U Domoljubnoj koaliciji očito su još rano ujutro shvatili da bi glasanje povjerenja novoj Vladi moglo postati kritično. Zbog toga su im manjinci odjednom postali jako bitni. Međutim, njih petorica, ipak, nisu htjeli dati tek tako svoj glas novoj Vladi. Nisu se uspjeli dogovoriti oko sporazuma. Manjine bi, naime, bile spremne za razgovor i suradnju, ali treba im još vremena.

Iz sata u sat u Saboru je stanje oko Mosta bilo sve klimavije. "Jednom nogom trojka iz Mosta je već vani", javljali su neslužbeno izvori iz sabornice. A Petrov je to po običaju demantirao.

Nezadovoljstvo Ivana Lovrinovića i Jure Martinovića, jezgre udruge Promijenimo Hrvatsku, potaklo je i njihovim ispadanjem iz igre; Lovrinović nije dobio mjesto potpredsjednika u Vladi, a Martinović nije postao ministar pravosuđa. Mišić se nije spominjao ni u jednoj kombinaciji za funkcije, ali on je u Most došao kao dio udruge i sasvim je izgledno da bi im se pridružio u slučaju odlaska. I upravo se njihovu neriješenom statusu jučer pripisivala činjenica da reformski sporazum, koji je Petrov postavio kao uvjet suradnje, nije bio potpisan. Božo Petrov i Tomislav Karamarko najavljivali su ga kao gotovu, tek formalnu stvar. Novinari su iz Mosta pozvani da dođu u devet ujutro u Sabor, kada je trebao biti potpisan reformski sporazum - garancija Mostu za provođenje obećanih reformi. Sporazum je na koncu ipak potpisan oko pola deset navečer. A on je postao triger Lovrinoviću da donese konačnu odluku - ode iz Mosta. Iako se neslužbeno nagađalo kako je taj sporazum posljednja slamka spasa - jer se njime trebalo osigurati mjesto za Lovrinovića i Martinovića, to se nije dogodilo.

Puno je toga upućivalo da se u Mostu klima i da je pobuna moguća. Prvo, u četvrtak navečer ni Lovrinović, ni Martinović, ni Mišić nisu se pojavili na sastanku kluba zastupnika s mandatarom Tihomirom Oreškovićem. Na sjednicu Sabora jučer su došli, ali držali su se izolirano, po strani. Kad su mostovci u grupi otišli na pauzu, ostali su sami u sabornici. To je bila slikovita opomena koja je desetak sati kasnije dovela do razlaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:01