ISTRAŽIVANJE TVRTKE KPMG

TREĆI NA CIJELOM SVIJETU Jedino Mađarska i Island imaju višu stopu PDV-a od Hrvatske

Hrvatska je slijedila trend: od siječnja 2013. na povećanje indirektnih poreza odlučilo se 13 zemalja
Zagreb, 240309.Zgrada Hypo banke.Ilustracija za poslovanje u bankama snimljena u Hypo banci na Slavonskoj aveniji. Foto: Sasa Midzor Sucic / CROPIX
 Sasa Midzor Sucic / CROPIX

Hrvatska ima treću najveću stopu PDV-a u svijetu od 25 posto, a ispred nje su samo Mađarska s 27 posto i Island s 25,5 posto, dok najnižu stopu od 1,5 posto ima Aruba.

Nitko ne smanjuje PDV

Tako pokazuje najnovije istraživanje konzultantske tvrtke KPMG “Kretanje stopa poreza na dobit i indirektnih poreza“ u kojem se navodi da je Hrvatska slijedila trend povećanja indirektnih poreza (PDV ili porez na promet) u svijetu.

Od siječnja 2013. godine za to se odlučilo 13 zemalja, a niti jedna zemlja nije smanjila stopu poreza. Kada je riječ o porezu na dobit, devet zemalja ih je povećalo, a 24 smanjilo. Porast stopa indirektnih poreza “nedvojbeno je dokaz da oni postaju ‘osnovni izbor’ za vlade diljem svijeta koje su u potrazi za povećanjem toliko potrebnih prihoda”.

Veći broj propisa

Porezi su posljednjih godina bili u fokusu i u Hrvatskoj, s različitim promjenama u većem broju poreznih propisa, u smislu onoga što je predmet oporezivanja i po kojoj stopi.

- U međunarodnom okruženju takve promjene i rezultirajuća neizvjesnost privukli su pažnju brojnih kompanija koje posluju ili namjeravaju poslovati u Hrvatskoj”, kaže Paul Suchar, partner Odjelu poreznog savjetovanja KPMG-a u Hrvatskoj.

Porez na dobit

A kompanijama koje posluju u međunarodnom okruženju, smatraju u KPMG-u, složenost primjene nacionalnih poreznih propisa izaziva probleme.

Stoga ističu da kompanije moraju biti proaktivne i maksimizirati gdje će u poreznom smislu uložiti svoje vrijeme, trud i novac.

Među zemljama koje imaju porez na dobit, Ujedinjeni Arapski Emirati drže prvo mjesto s najvišom stopom od 55 posto, a najnižu stopu od 9 posto ima Crna Gora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:59