PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA

Trebate podatak iz Fine? Može. 19,50 kuna + PDV!

Traženi podatak iz Fine su nam dostavili besplatno, ali uz objašnjenje da je to ‘iznimno, samo ovaj put’

ZAGREB - Državna institucija Fina ubuduće će, čini se, naplaćivati odgovore na upite novinara! Naime, na naš upit o poslovanju jedne zagrebačke tvrtke Financijska je agencija odgovorila nevjerojatnim dopisom.

Prvi poznati slučaj

“Podatak o tome jesu li ili nisu blokirani transakcijski računi poslovnog subjekta na određeni datum javan je podatak te je dostupan korištenjem web servisa Jedinstvenog registra računa (JRR), na koji se svi zainteresirani mogu pretplatiti, i to u trajanju od pola godine (298 kn + PDV) ili na godinu dana (498 kn + PDV).

Osim na navedeni način, ta je informacija dostupna i na upit tražitelja, uz naknadu od 19,50 kn (+PDV)”, tekst je e-mail poruke koja nam je jučer stigla. Podatak su nam, ipak, dostavili, ali su naglasili da će nam ga “ovog puta, iznimno, dostaviti bez naknade”.

Radi se o prvom poznatom slučaju u povijesti hrvatskog novinarstva da se informacija javne institucije, koja bi medijima trebala biti dostupna posve besplatno, naplaćuje.

Komercijalne usluge

Novinari su mislili da je pravo na pristup informacijama ugroženo već formaliziranjem kontakata s institucijama odnosno uvođenjem obveznih “pisanih upita”, no čini se da država kreće u novu eru otežavanja pristupa informacijama građanima.

- To je uobičajena praksa. Moramo i mi nešto zaraditi - rekli su nam u Uredu za korporativne komunikacije Fine. Obrazložili su da su besplatni podaci “koje ne moraju izvlačiti ili na njima raditi”, ali da oni na kojima moraju raditi pripadaju u njihove komercijalne usluge i naplaćuju se.

U HND-u šokirani

Predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenka Duku postupak Fine nemalo je iznenadio.

- Javne institucije morale bi dati sve podatke na uvid novinarima. Mislim da je to posve protivno zakonima - ocijenio je Duka.

GONG u šoku: Komercijalna usluga? To je nedopustivo

- To je nedopustivo. Čula sam dosad svakavih objašnjenja iz institucija, no da se radi o komercijalnoj usluzi, to mi je novo. Fina je i prije građanima znala naplatiti javno dostupne informacije, ali i još neka tijela znala su naplatiti deset kuna kopiju dokumenta ili 50 kuna za troškove uvida.

Agencija za zaštitu osobnih podataka izradila je pravilnik koji definira troškove ostvarivanja prava na pristup informacijama, a on će ovih dana stupiti na snagu. U njemu je navedeno da se jedna stranica dokumenta naplaćuje 0,60 lipa, ako se i naplaćuje - kaže Irena Pereša iz GONG-a, udruge koja je velik dio svog rada posvetila upravo ostvarivanju prava javnosti na informaciju. Osvrnula se i na dobrohotnost Fine, koja nam je, eto, ovaj put popustila.

- Pravo na pristup informacijama zakonsko je pravo svakog građana i ne smije ovisiti o tome je li netko blagonaklon - kaže Pereša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:30