HRABAR POTEZ POSADE LASTOVA

TRAJEKT PO BURI ISPLOVIO PA SE VRATIO PO TRUDNICU 'Bio je pravi manevar pristati ponovo na obalu'

 Bogoljub Mitranović

Trajekt Lastovo koji je jučer rano ujutro isplovio iz Visa prema Splitu vratio se natrag da bi preuzeo trudnicu i prevezao je do Splita, gdje se očekuje porođaj.

Žena iz Visa u visokom stupnju trudnoće trebala je hitan helikopterski prijevoz do splitske bolnice, no zbog snažne bure helikopter nije mogao poletjeti pa je otočki liječnik zatražio da se u luku vrati trajekt koji je isplovio u 5.30 sati. Na njemu je bilo 50-ak putnika.

Alarmiran je Centar 112, zatim koordinator Jadrolinijina splitskog plovnog područja Ante Mrvica te posada trajekta Lastovo.

Teška plovidba

- Već smo isplovili, bili smo oko 150 metara od obale, kad smo vidjeli da se tamo zaustavilo vozilo hitne pomoći. Istovremeno smo primili poziv koordinatora Mrvice, pa smo se vratili na obalu. Bila je olujna bura i bio je pravi manevar pristati natrag na obalu, no moja posada je odlična i dobro smo to napravili. Tek kad smo primili vozilo na brod, doznali smo da je na njemu žena pred porodom - priča kapetan trajekta Jere Lukšić.

Do Splita su plovili dva sata, a s obzirom na snažan vjetar, bila je to teška plovidba. Iako je uz trudnicu bio liječnik, posada se pripremila za porođaj. Nije im bilo svejedno, kaže Lukšić, jer porod u vozilu hitne pomoći, nasred mora, nije najbolja stvar na svijetu.

Trudnica je dobro

- U kuhinji smo ugrijali vodu, ako bude potrebno pri porodu, i čekali. Ne bi nam to bio prvi porod - u svom poslu nekoliko sam puta s otoka prevozio trudne žene, koje su djecu rodile u trajektima. Tad si ponosan i sretan, jer je sve prošlo u redu, ali se čovjek ipak boji da nešto ne pođe po zlu. Laknulo nam je kad smo pristali u splitsku luku, a buduća majka je prevezena u bolnicu, gdje će joj u porodu pomoći liječnici - kaže kapetan Lukšić.

Prema riječima Ante Mrvice, poziv je došao 5.32 sati. Odmah je nazvao trajekt, a javio mu se prvi časnik palube.

- Nakon što su ukrcali trudnicu i liječnika, trajekt je u 5.45 sati isplovio za Split. Otočani znaju što znači brod, što znači hitan slučaj, tako da nikad nije bilo problema s putnicima. Znaju oni u ovakvim situacijama, pogotovo zimi, da je to jedina veza između kopna i otoka - rekao je Ante Mrvica.

Kako doznajemo, trudnica je u splitskom KBC-u i osjeća se dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:39