IZBORI 2015.

TRAGIKOMIČNI PROPUST VLADAJUĆIH KOJI IH MOŽE SKUPO KOŠTATI Sami promijenili zakon: Zbog liste za dijasporu SDP će biti zadnji na glasačkom listiću?!

Pravila su jednostavna - prednost na izbornim listama imaju oni koji su se kandidirali u svih jedanaest izbornih jedinica
 AFP

Pitanje trebaju li SDP i stranke s kojima koalira izići na izbore u dijaspori moglo bi postati jedna od najvećih dilema u idućim danima.

A sve zbog pomalo tragikomičnog propusta koji su počinili zastupnici vladajuće koalicije kada su u veljači mijenjali Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

Razumije se da u SDP-u i među liberalno-lijevim strankama prevladava stav da se ne treba kandidirati u XI. izbornoj jedinici u kojoj dijaspora bira tri saborska zastupnika. Uostalom, kada je 2007. postao predsjednik SDP-a, Zoran Milanović odlučio je da socijaldemokrati nemaju što tražiti u dijaspori, a isto stajalište zastupala je Kukuriku koalicija na prošlim parlamentarnim izborima na kojima je uvjerljivo pobijedila.

Zakonsko rješenje

Što se u međuvremenu promijenilo?

Ništa u strateškom smislu jer u vladajućoj koaliciji i dalje smatraju da o životu u Hrvatskoj ne trebaju odlučivati Hrvati koji žive u inozemstvu. Usto, Milanović, Vesna Pusić i ostali lideri Kukuriku saveza dobro znaju da dijaspora ni teoretski ne namjerava glasati za eventualne kandidate lijevo-liberalne koalicije. I vjerojatno ne bi razmišljali o nastupu u XI. izbornoj jedinici da nisu napravili previd pri spomenutim izmjenama Izbornog zakona. Jer, prema stajalištu Državnog izbornog povjerenstva (DIP) - koje se poziva na ovo zakonsko rješenje - o tome dokumentu ovisi redoslijed stranaka i koalicija na izbornim listama.

Pravila su jednostavna - stranke/koalicije će se na izbornim listama nalaziti po abecednom redu, ali prednost imaju oni koji se kandidiraju u svih 11 izbornih jedinica. Dakle i na listi dijaspore. A to znači da će, ako ne iziđe u XI. jedinici, Milanovićeva lista završiti negdje pri kraju izbornih lista, a u redoslijedu ih mogu preteći marginalci poput Konzervativne stranke ili HSP-a, pod uvjetom da istaknu kandidate za dijasporu.

‘Jedva će nas pronaći’

“Ako iziđemo u dijaspori, bit ćemo 8. ili 10. na listi, a ako ne, dobit ćemo 30. mjesto i birači koji žele glasati za nas jedva će nas pronaći. Ne znaš koja je varijanta gora”, zdvojno komentiraju u Vladinoj koaliciji.

Iako, u SDP-u i HNS-u mogu se ljutiti isključivo na sebe i nikog drugog. Imali su parlamentarnu većinu i mijenjali sporni zakon, a ipak su propustili izmijeniti odredbu zbog koje sada razbijaju glavu što napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:07