IZDANO UPOZORENJE

TOPLINSKI VAL U HRVATSKOJ Temperature i do 37 stupnjeva, no to je tek zagrijavanje za utorak!

Nakon relativnog vrućeg tjedna koji je iza nas, Hrvatsku će početkom ovog zahvatiti još jedan toplinski val. Temperature bi već danas trebale u nekim mjestima doseći vrijednosti od 37 Celzijevih stupnjeva.

Cijeli će dan biti pretežno sunčano i vruće. Manje osvježenje moguće je tek poslijepodne i navečer u najzapadnijim područjima, ponajprije u Gorskome kotaru i unutrašnjosti Istre, gdje se na lokalnoj razini očekuje jači razvoj oblaka te poneki pljusak praćen grmljavinom, javlja Državni hidrometeorološki zavod .

Vjetar će biti uglavnom slab, na Jadranu zapadnjak i jugozapadnjak, krajem dana na jugu i sjeverozapadnjak.

Ono što najviše zabrinjava jesu najavljene temperature koje bi danas u maksimumu mogle iznositi od 32 do 37 °C.

Meteoalarm na svojim je stranicama izdao upozorenje za cijelu Hrvatsku s naglaskom na zapadni i sjeverozapadni dio zemlje. Narančasto su označeni gospićko, karlovačko, riječko i zagrebačko područje što označava vremenske prilike koje mogu donijeti opasnost.

Isto tako, visoke temperature zraka uzrokovat će razmjerno nepovoljne biometeorološke prilike.

Preporučuje se uzimanje dovoljno tekućine te izbjegavanje aktivnosti na otvorenom u najtoplije doba dana. Potrebna je primjerena zaštita od jakog UV zračenja.

Temperature će cijeli tjedan uglavnom prelaziti 35 Celzijevih stupnjeva, što znači da će posebice za malu djecu, starije od 65 godina, kao i kronične bolesnike vrijediti dodatne mjere opreza kako bi se izbjegli zdravstveni problemi. Dakako, i svi ostali koji si to mogu priuštiti trebali bi izbjegavati boravak na suncu između 10 i 17 sati, a oni koji to ne mogu trebaju se maksimalno zaštititi i, dakako, piti dovoljno tekućine.

Nije poželjan ni težak fizički rad, kao ni hodanje po suncu po zagrijanom gradskom asfaltu. Svi koji nisu sigurni što činiti tijekom velikih vrućina, na internetskim stranicama zdravstvenih institucija mogu naći brojne savjete koji će im pomoći da prežive ovotjedni toplinski udar.

Nažalost, u utorak je najavljeno dodatno povišenje temperatura koje dolazi s vrhuncem toplinskog vala koji bi se nad našim područjem trebao zadržati do srijede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 03:51