PROČITAJTE SAVJETE KAKO ZAŠTITI ZDRAVLJE

Toplinski val poharao Europu: U Francuskoj do 43°C, neke zemlje uvele posebne mjere

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Toplotni val s ekstremnim temperaturama koji će, po meteorološkim prognozama, potrajati do kraja tjedna u Hrvatskoj je danas počeo bez ikakvih dodatnih upozorenja nadležnih službi. Na snazi su i dalje upozorenja i upute Zavoda za javno zdravstvo o ponašanju u uvjetima toplotnog udara.

U Zagrebu gdje su presušila 23 od 52 potoka Gradski ured za upravljanje u hitnim situacija pojačano prati vremenska izvješća. Iz sektora Civilne zaštite Državne uprave za zaštitu i spašavanje došla je najava da će se tokom tjedna sastati sve nadležne službe.

S novim paklenim valom koji je zahvatio cijelu Europu bave se meteorolozi, hidrolozi i pedolozi. Analiziraju se uzroci i posljedice suša, a neke Vlade razmatraju i mjere za suzbijanje divljanja cijena hrane.

Ekstremne vrućine s posebnom se pozornošću prate u Francuskoj koja je nakon smrtonosnog vala vrućine 2003. preustrojila javne službe koje servisiraju građane. Nakon najave da će na jugu Francuske ovog tjedna temperatura rasti i iznad 43 stupnja Celzijusa Ministarstvo zdravstva pozvalo je Francuze na oprez. Svi još pamte ljeto 2003. godine i najtopliji kolovoz u proteklih 150 godina kada je val vrućine odnio 14.802 života, većinom starijih od 75 godina.

U Francuskoj je trenutno na snazi drugi od tri stupnja mjera zaštite najugroženijih slojeva stanovništva. Zdravstvene poteškoće građani mogu prijaviti na dežurne telefone u kriznim stožerima gdje im volonteri i dežurni liječnici ponavljaju upozorenja i savjetuju ih što konkretno učiniti. Pod posebnom su prismotrom evidentirani visokorizični građani: kronični bolesnici starije dobi koje operateri nazivaju više puta dnevno, pa, ako se ne javljaju, na njihove adrese stiže hitna pomoć. Za beskućnike su osigurane klimatizirane prostorije i besplatna voda.

Europska komisija je još u svibnju upozorila da bi, zbog problema s manjkom vode i sušama trebalo uložiti veće napore kako bi se preokrenuo trend prevelikog iskorištavanja ograničenih resursa vode u Europi. EK se priprema 2012. objaviti reviziju politike prema korištenju vode, a kao dio pripremnih aktivnosti planira se predstavljanje direktive o štednji vode u zgradama i u domaćinstvima. Tako se, procjenjuju stručnjaci EK, može uštedjeti 19 posto od ukupne potrošnje vode.

I u Češkoj rekordna temperatura

PRAG - U Češkoj je u ponedjeljak zabilježena rekordno najviša temperatura u povijesti zemlje 40,4 stupnjeva Celzija u selu Dobrichovice, 20 km jugozapadno od Praga, prema meteorološkoj službi.

I u drugim mjestima diljem zemlje temperatura je bila oko 40 stupnjeva, prema podacima meteoroloških službi.

Prethodni apsolutni rekord datira iz 1983. kada je 27. srpnja zabilježeno 40,2 stupnja C u Prag-Uhrineves, u predgrađu češke prijestolnice. (Hina)

Temperature u kolovozu

Prema podacima Državnog meteorološkog zavoda od početka kolovoza pa do kraja prošlog tjedna prosječna srednja dnevna temperatura zraka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj je za 3,9 stupnjeva viša od prosjeka, u Slavoniji za 2,5 stupnjeva viša, u Lici i Gorskom kotaru za 3,4 stupnjeva viša, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije za 3,3 stupnja viša, a u obalnom području Dalmacije je viša za 3 stupnja.

Kako zaštiti zdravlje

* izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrućina

* paziti da izlazak iz hladnog prostora na vrućinu bude postepen

* piti dovoljno tekućine

* jesti lako probavljivu hranu

* nositi prozračnu odjeću, pokrivala za glavu

* pojačati unos vitamina C

* prilagoditi dnevne aktivnosti hladnijem dijelu dana

* izbjegavati tjelesni napor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:21