POPIS PO VISINI PRIHODA

TOP LISTA NAJVEĆIH KOMPANIJA U REGIJI Hrvatska bolje pozicionirana od susjeda

U Adria regiji najprofitabilniji je NIS iz Srbije s neto dobiti od 427,6 milijuna eura, HT je drugi sa 190 milijuna eura
 Davor Pongračić/ CROPIX

Agrokor koncern najveća je kompanija u Adria regiji s prihodima u 2013. godini od 3,97 milijardi eura. Među deset najvećih kompanija u regiji Hrvatska je najbolje pozicionirana s ukupno njih četiri, dok ih Slovenija i Srbija imaju po tri. Apsolutna zvijezda regionalne liste su FIAT automobili Srbija, koji su ove godine prvi put ušli na listu najvećih i s gotovo 1,5 milijardi eura prihoda odmah skočili na odlično deseto mjesto.

Ukupna lista 500 najuspješnijih kompanija srednje Europe, koju osmu godinu zaredom objavljuje Deloitte na temelju podataka o konsolidiranim prihodima, daleko je poraznija za Hrvatsku, koja je na listu uspjela ući sa samo 12 kompanija. Slovenija je zastupljena s njih 16.

Za ulazak na ovogodišnju listu trebalo je u 2013. godini ostvariti prihod veći od 477 milijuna eura.

Ispali Crodux derivati

Od kompanija iz Hrvatske, na listi je ponovo najbolje plasiran Agrokor, i to na 27. mjestu od 500 najvećih, slijede Ina na 34. i HEP na 95. mjestu. S ovogodišnje liste najboljih hrvatskih kompanija ispali su Crodux derivati, a njihovo je mjesto zauzela kompanija iz istog sektora Petrol Croatia. Agrokor i Ina već nekoliko godina vode mrtvu trku za prva dva mjesta na listi. Ina je bila prva 2012. godine, ali s konačnim preuzimanjem Mercatora Todorićev koncern značajno će na idućoj listi odmaknuti svima ostalima.

Poljaci prvi

Stagnacija i stabilnost epiteti su koji prema analitičarima Deloittea najbolje opisuju ovogodišnju listu najuspješnijih u srednjoj Europi. Prosječan rast prihoda svih 500 kompanija sveo se na samo 3,2 posto, dakle neznatno više od inflacije. Najveća kompanija u srednjoj Europi i ove je godine poljska naftna kompanija PKN Orlen sa 27 milijardi eura prihoda od prodaje.

Drugi je mađarski MOL sa 18,1 milijardi eura prihoda, a treća je češka Škoda s prihodima od 10,3 milijarde eura. Vodeće tri kompanije zadržale su lanjske pozicije. Svih 500 najvećih ukupno ima više od 3,3 milijuna zaposlenih i u 2013. godini ostvarili su ukupne prihode veće od 712 milijardi eura.

Kad je riječ o biznisu u srednjoj Europi, potvrđuje se dominacija Poljske, koja je na listi zastupljena s čak 161 kompanijom. Prema sektorima dominira energetika i resursi kao industrija u kojoj je ostvareno 41,6 posto ukupnih prihoda. Dok analitičari kao dobru vijest ističu da su na listi 114 tvrtke iz proizvodnog sektora, loša je da se niti jedna takva iz Hrvatske nije plasirala među 500 najvećih.

- Cijela regija očito je u prilično tmurnoj situaciji stagnacije. Lista potvrđuje da ni u Europi nije puno bolje - kaže Ivica Krešić, direktor Deloittea u Odjelu financijskog savjetovanja.

Poredak po dobiti

Prema njegovoj analizi, od 12 najvećih hrvatskih kompanija koje su ušle na listu, samo ih je manjina iz sektora koji je Vlada svrstala među pokretače u Industrijskoj strategiji.

Jedan od razloga je, pojašnjava Krešić, relativno visok prag potrebnih prihoda za ulazak na listu, na koju su se stoga uspjele plasirati samo kompanije sa značajnim prihodima.

Lista najprofitabilnijih u regiji ponešto je drugačija. Kada se uzme u obzir poredak po neto dobiti, najprofitabilniji u Adria regiji je NIS iz Srbije s neto dobiti od 427,6 milijuna eura, T-HT je drugi sa 190 milijuna eura dobiti, a slovenska Krka je na trećem mjestu.

TOP 10 REGIJA

1. Agrokor: 3,97 mlrd. eura

2. Petrol grupa (Slovenija): 3,94 mlrd. eura

3. Ina: 3,62 mlrd. eura

4. Mercator (Slovenija) 2,76 mlrd. eura

5. NIS (Srbija): 2,29 mlrd. eura

6. JP EPS (Srbija): 1,85 mlrd. eura

7. HEP: 1,73 mlrd. eura

8. Konzum: 1,60 mlrd. eura

9. HSE Grupa (Slovenija): 1,56 mlrd. eura

10. FIAT (Srbija): 1,48 mlrd. eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:09