OTKRIVAMO

TOP LISTA BOLOVANJA Zašto su državni namještenici pet puta bolesniji od onih kod privatnika?

Najviše je bolovanja u Ministarstvu graditeljstva. Tamo je svaki radnik u prosjeku odležao 34,31 radni dan. Kad se tome pribroje vikendi, praznici, neradni dani i godišnji odmor, dolazi se do zapanjujućeg podatka: tipičan djelatnik tog ministarstva izostao je s posla nešto manje od tri mjeseca
 Nikša Stipaničev/Cropix

Tko kaže da je sretan onaj koji radi u državnoj službi? Dobro, ima stalni radni odnos, redovitu plaću, napretek godišnjeg odmora i slobodne vikende i blagdane. Ali uzalud mu to kad je najbolesniji radnik u državi.

Ne zna se je li najbolesniji zbog stresa ili zbog gena, ali radnik zaposlen u nekom ministarstvu ili državnoj kompaniji s posla će zbog bolesti izostajati i do nekoliko puta više od državnog prosjeka kojem nisku stopu bolovanja očito održavaju radnici iz privatnog sektora.

Globus donosi tu poraznu statistiku.

U 2013. godini prosječan radnik ostvario je stopu bolovanja od 2,85 posto.

Lani je bilo 250 radnih dana, pa to zapravo znači da je prosječan hrvatski radnik s posla izostao 7,1 dan, odnosno nešto malo više od punih tjedan dana.

stopa bolovanja No, daleko je taj opći prosjek u mnogim državnim službama.

Globus je tri tjedna od državnih kompanija i ministarstava prikupljao podatke o stopi bolovanja u posljednje tri godine te ih usporedio s podacima HZZO-a.

Ispalo je da su se tek četiri institucije u vlasništvu države uspjele održati u prosjeku.

Riječ je o tvrtki HŽ Putnički prijevoz koja je lani imala stopu od 2,84 posto bolovanja – dakle, točno 7,1 dan po radniku, kako kaže i statistika – te o Ministarstvu prometa i Ministarstvu pravosuđa.

Obje te institucije lani su imale prosjek bolovanja od 3,17 posto, odnosno 7,9 dana godišnje po radniku, što je nešto malo više od prosječnog podatka Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Najbolju statistiku ima MORH.

Njihovi djelatnici čak su bolji od hrvatskog prosjeka – u 2013. godini svaki njihov zaposlenik godišnje je izostao u prosjeku 6,3 dana, dakle dan manje od trajanja prosječnog hrvatskog bolovanja!

Ako o težini posla treba suditi prema bolesti radnika, proizlazi da je najgore radnicima koji su zaposleni u jednom od ova tri ministarstva: Ministarstvu graditeljstva, gospodarstva i socijalne politike.

Znak za uzbunu Njihovi djelatnici hrvatski su rekorderi po bolovanjima.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 00:33