ŠEF HDZ-a

Tomislav Karamarko: 'Neću dati ostavku. Premijer Orešković više ne uživa naše povjerenje!'

 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon izvanrednih obraćanja javnosti premijera Tihomira Oreškovića i potpredsjednika Vlade Bože Petrova, krizu vlasti komentirao je i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Podsjećamo, Petrov traži da čelnik HDZ-a odstupi sa svojeg mjesta u Vladi, što je danas zamolio i Orešković koji je dodao da bi ostavku trebao dati i Petrov.

Karamarko je s izjavom počeo u 17:45 iz središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma:

- Srdačno vas sve pozdravljam, nismo očekivali da ćemo se naći u ovom sastavu, ali smo bili na to primorani zbog presice premijera i drugih izjava koje su danas bile u eteru.

Stranka i ja moramo reagirati. Premijer Orešković traži odlazak iz Vlade Petrova i mene. Malo sam začuđen tim stavom, jer me je više puta podržao i bio je lijepo dočekan na Saboru HDZ-a. Uostalom i ekonomski pokazatelji u državi su dobri, imamo rast.

No, jučer nismo imali sjednicu Vlade, a premijer je kasnije kazao da je morao ići u SOA-u. Mislim da je Vlada nadređena SOA-i i mislim da je premijer dužan javnosti i Vladi objasniti što se događa u SOA-i i zašto je to toliko važno da je sjednica Vlade morala biti otkazana - kazao je Karamarko pa krenuo na ključno pitanje:

- Mi zahtjev za mojom ostavkom, naravno, ne možemo prihvatiti. Mi smo pobjednička stranka, za nas je glasalo 800 000 građana, a za gospodina Oreškovića 67 ljudi u našoj koaliciji i Most.

Gospodin Orešković nakon što je izveo ovaj 'salto mortale' više ne uživa naše povjerenje. Zbog ove presice i zbog toga jer ne bih volio da nam se SOA opet pojavljuje u nekim političkim procesima i preslagivanjima, što je bio slučaj za bivše Vlade.

HDZ i ja osobno smo uložili veliki trud u održavanje ove političke konfiguracije s Mostom i učinili smo dosta ustupaka. Ne može netko svoju platformu bazirati na pisanju žute štampe. Moram zaštititi dignitet svoje stranke i moj osobni jer sam zadnjih tjedana izložen harangi koja još do sad nije viđena - zaključio je izjavu Tomislav Karamarko.

Je li ovo kraj ove Vlade? - bilo je prvo pitanje novinara.

- Sutra imamo sastanak Predsjedništva stranke i tada ćemo sve odlučiti, ali nećemo nikoga povlačiti za rukav da se spasi ova Vlada. Izbor je između preslagivanja većine ili idemo na nove izbore - odgovorio je Karamarko.

Što preferirate? - slijedio je nastavak pitanja.

- Novi izbori puno koštaju i bili bi štetni za napredak gospodarstva - stoga smo skloniji preslagivanju.

Na pitanje da li bi Orešković trebao dati ostvaku, odgovorio je:

- Mislim da bi to bilo dobro rješenje u ovom momentu. Da sjednemo i vidimo - nova Vlada opet s njim ili u nekoj drugoj konstelaciji. U svakom slučaju trebamo podvući crtu i resetirati, ali povjerenje ne uživa - poručio je.

Jeste li naručili provalu u automobil klijenta PR agencije Grizli komunikacije? - bilo je sljedeće pitanje.

- Nisam, ovo je previše smiješno da bih uopće mogao komentirati - kroz smijeh je odvratio šef HDZ-a.

Ima li u preslagivanju mjesta za Most?

- Nema. Nisu se pokazali vjerodostojnim partnerima. Cijelo vrijeme su se ponašali kao da su u opoziciji. Mi smo imali veliku volju za prevladavanje problema, ali to nije išlo.

Hoćete li tražiti od predsjednice mandat za sastavljanje nove Vlade?

- Prerano je govoriti o tome. A matematiku oko broja zastupnika zasad pustite.

Kako možete očekivati da ministri nastave normalan rad u ovim uvjetima?

- Moraju, u ovakvim situacijama se prepoznaje pravi rad - zaključio je Karamarko obraćanje javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:33