SDP POTPISAO

TOMISLAV KARAMARKO NAKON NAPUŠTANJA PREGOVORA 'Sretan sam jer mi je pao kamen sa srca. Ovo je bilo mučno, sve se svodi na fotelje'

Božo Petrov izričito naglasio kako se večeras neće razgovarati o mandataru
 EPH

NOVO 20.35 - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u subotu kako sukladno odlukama Predsjedništva HDZ-a i svojoj savjesti ne može bianco potpisati dokument Mosta, ocijenivši ga neuređenim ugovorom o raspodjeli plijena i fotelja.

"Smatramo da je to jedan neuređeni i razbarušeni ugovor o koaliciji u kojem ne postoje nikakvi mehanizmi i ništa se ne zna. Sve se svodi na raspodjelu plijena, podjelu fotelja čak i u javnim poduzećima itd.", istaknuo je Karamarko u izjavi za Hinu nakon što je izišao sa sastanka u prostorijama Mosta, gdje je sa čelnicima Mosta i SDP-a Božom Petrovom i Zoranom Milanovićem raspravljao o prijedlogu Mosta da potpišu sporazum o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta.

Karamarko je podsjetio kako su rekli da se nakon izbora pobjednik ne smije ponašati kao netko tko dijeli ratni plijen - dobiva ili uzima. To nije dobro, kazao je.

Istaknuo je i da ne može surađivati s strankom koja je četiri godine uništavala Hrvatsku, koja negira vrijednosti na kojima počiva hrvatska država, koja za branitelje govori da su smrdljivci, u Vukovaru uvodi ćirilicu, za njih je Hrvatska slučajna država - kako ću s njima biti u koaliciji, upitao se.

"Ne dopušta mi savjest i Bogu hvala da moje Predsjedništvo obiluje ljudima koji imaju svoju savjest i ponos. Sretan sam jer mi je pao kamen sa srca. Ti pregovori su bili mučni i na kraju se sve svodi na fotelje. Ne treba nam nikakva fotelja, bitno je kao čovjek hodati po cesti", rekao je Karamarko u izjavi za Hinu.

----------------------

19.25 - Tomislav Karamarko napustio je sastanak u Smičiklasovoj!

- Mi na te uvjete ne možemo pristati! Nećemo potpisati bianco papir o podjeli ratnog plijena. Odluka je donesena jednoglasno. Nije bitno što će biti, novi izbori ili ne, želim mirno pogledati u oči svim svojim članovima i građanima. Previše je tu fotelja da bih išta potpisati, jednostavno nisam mogao pristati na niz uvjeta 'prihvati ili odbij'. Mirne duše odlazim s pregovora, jer ja se s uglednom svoje stranke ne smijem igrati. Ne mogu ići u koaliciju s onima koji su četiri godine uništavali Hrvatsku, koji za hrvatske branitelje kažu da smrde, koji hrvatsku državu zovu slučajnom državom - rekao je Karamarko koji je prenio dio događanja u sobi u Smičiklasovoj.

- SDP potpisuje sve što treba, ipak im je potrebno zadržati fotelje...

Je li ovo definitivan rastanak s Mostom, Karamarko nije znao odgovoriti:

- Most je do sada imao naviku oživljavati SDP i baš me zanima hoće li to biti primijenjeno u našem slučaju.

----------------------

NOVO 19.05 Čelnici MOST-a, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste okupljaju se u Smičiklasovoj ulici. Tomislav Karamarko poslao je novinarima poruku 'da će sve saznati malo kasnije', dok je Božo Petrov izričito naglasio kako se večeras neće razgovarati o mandataru. Ivan Lovrinović iz MOST-a je dodao:

- Sada ćemo vidjeti jesu li HDZ i SDP mislili ozbiljno kad su govorili da su za zajedničku Vladu i za nestranačkog premijera. Ako na to pristanu, sve će se brzo riješiti.

----------------------

18.55 - Nakon sat i pol dogovora članova Predsjedništva SDP-a pred novinare je izišao Zlatko Komadina i kratko poručio da je u interesu pregovora odlučeno da se neće ići sa izjavama. Na pitanje hoće li Božo Petrov biti premijer te jesu li prihvatili sedam točaka sporazuma, odgovorio je: "Predsjedništvo je većinom glasova zauzelo svoj stav, ali o tome će se sve doznati na vrijeme".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:12