RECENZIJA

TOMISLAV ČADEŽ O NOVOM DNEVNIKU Čisti promašaj, HTV je napravio musaku

Samo u Sjevernoj Koreji i još pokojoj despociji postoji središnja informativna emisija koja toliko nadugačko drveni

Dovoljno je prošlo dana da zaključak bude konačan: novi večernji Dnevnik Prvog programa HTV-a čisti je promašaj. Posrijedi je nevjerojatno razvučena, monotona emisija na granici između županijske panorame i uštogljenog političkog biltena. Termin u 19 sati pogrešan je, a tvrdoglavo razvlačenje emisije do gotovo 20 sati čini je gotovo negledljivom. Naime, ne postoji na svijetu, osim u Sjevernoj Koreji, Venezueli i još pokojoj despociji, središnja informativna TV emisija koja bi toliko nadugačko drvenila, sve u istom tonu i ritmu.

Ako se, pak, natječu s mnogo gledanijim središnjim večernjim Dnevnikom Nove TV, onda bi trebali shvatiti da je on podijeljen u dva dijela, dnevnički i magazinsko-komentatorski. Posrijedi su, dakle, dvije emisije u jednoj! A HTV je napravio jednu kontinuiranu, nerazvrstanu musaku. Dakle, u dnevniku Nove TV zacijelo ne očekujemo u prvom dijelu komentar Ivane Petrović. Često njihovi udarni novinari, osobito Mislav Bago, u drugom dijelu opširnije analiziraju i komentiraju vijest što su je donijeli u prvome, obavijesnom dijelu. To čini emisiju suvislom i privlačnom. I Novini udarni reporteri profilirani su, i gledateljima prepoznatljivi i dragi, poput Andrije Jarka (prema kojem je u narodu skovana duhovita kletva: Da Bog ti Andrija Jarak izvještavao ispred kuće!). Njihovi voditeljski parovi simpatičniji su i uvjerljiviji… Još ako dodamo da je grafička oprema Novina Dnevnika znatno dinamičnija i atraktivnija…

Tipičan primjer HTV-ove katastrofe bio je Dnevnik u ponedjeljak, 9. ožujka. Vode ga Stipe Alfier i Tina Šimurina. Prvi dosta nepogrešivo podsjeća, svojom ledenom pojavom i hrapavim, metalnim glasom, na glasnogovornika onoga bankarskog, Bohačeka. Čim ga začuješ, odmah te nekakva trijezna ozbiljnost smara. Tini Šimurini, pak, sve je ravno do Moskve, nikakva akcenta ne daje.

Što se događaja tiče, nikakav poseban dan, ali ni za odbaciti. Rezultati lokalnih izbora. Rutinska objava rezultata, izjava dvojice-trojice pobjednika, ali ništa više od protokola. Zar nije bilo mjesta da se posebno komentira ulazak u drugi krug Andra Vlahušića, političara s pravomoćnom presudom? Prilog o mogućem golemom smanjivanju rata dužnicima u francima konverzijom njihovih kredita u eure, pak, sročen je kao izvještaj iz ribarnice. Posve je, pak, nevjerojatno da je susret predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s Clintonovima u SAD-u dospio tek oko 25. minute. Redovita sezonska Glavaševa objava štrajka glađu nakon ulaska u remetinečki rešt, ugurala se, pak, odmah na početak!

U drugome dijelu, koji, rekli smo, sliči na Županijsku panoramu, kao velika senzacija najavljen je prvi “strujni” otok na svijetu. Radi se o tome da će, jednoga dana, Mljetom voziti samo električni auti, osobito ako otočani prihvate subvenciju Nacionalnog parka od sto i više tisuća kuna po vozilu… Doduše, na Brijunima voze već danas isključivo električni, ali tko mari, treba nečim nafilati emisijetinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:05