JUTARNJI U MOSKVI

TODORIĆEV RUSKI DEAL OD 600 MILIJUNA EURA Sberbank će pogurati Agrokorov ulazak na rusko tržište

Todorić je najavio da ozbiljno planiraju akviziciju na ruskom tržištu, ali nije htio otkriti o kome je riječ
 Damir Krajač/CROPIX

Spasiba, ovo je perfektan posao za Agrokor - riječi su to kojima je vidno raspoložen vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić jučer u Moskvi komentirao deal s ruskim Sberbankom, koji je potpisao zajedno s predsjednikom izvršnog odbora te banke Hermanom Grefom.

S jedne strane u pitanju je povoljan zajam na sedam godina u iznosu od 600 milijuna eura, ali planira se i daleko šira i ozbiljnija suradnja.

Dvije godine nakon ulaska na hrvatsko tržište, najveća ruska banka postala je tako, prema izjavama čelnih ljudi, važan partner koncerna Agrokor i ima ozbiljne planove u korporativnom sektoru u Hrvatskoj za koju je Gref rekao da ima dobre izglede i potencijal.

Najbolja ponuda

Gref je također najavio da će pomoći Agrokoru u nastupu na ruskom tržištu, a odgovarajući na novinarska pitanja Todorić je najavio da će radi toga za mjesec dana Agrokorov tim s konkretnim prijedlozima ponovno doći u sjedište Sberbank Rusije, koja ima brojne važne korporativne klijente.

Planovi obuhvaćaju i povećanje broja ruskih turista u Hrvatskoj. Todorić je jučer najavio i da ozbiljno planiraju jednu akviziciju na ruskom tržištu, ali nije želio otkriti o kome se radi, osim da je u pitanju tvrtka koja kotira na burzi. Prije pet godina Agrokor je pokušao osvojiti trgovački lanac Lenta, ali je tada odustao, među ostalim i zbog nastupajuće financijske i ekonomske krize.

Sindicirani zajam od čak 600 milijuna eura (oko 4,6 milijardi kuna) Agrokoru namijenjen je za refinanciranje obveznice iz 2009. s rokom dospijeća 2016., a iako uvjeti nisu objavljeni, opisani su kao vrlo povoljni i konkurentni, svakako bolji od onoga što se Agrokoru nudi na međunarodnom tržištu. Dakle, ne radi se o povećanju zaduženosti koncerna.

Ugovor u lipnju

Neslužbeno, procjenjuje se da će zahvaljujući tom kreditnom aranžmanu Agrokor godišnje na kamatama uštedjeti oko 30 milijuna eura, što će ga učiniti jačim, najavljuju. Obveznice, koje su bile izdane s kamatom od 10 posto, bit će isplaćene potkraj travnja.

Iako se o tom zajmu, u kojem sa 500 milijuna eura sudjeluje Sberbank Rusija a sa 100 milijuna eura Sberbank Europe, nije govorilo u kontekstu predstojećeg preuzimanja Mercatora, jasno je da će taj deal smanjiti Agrokorovu neto financijsku zaduženost i olakšati tu transakciju u Sloveniji. Todorić je odbio govoriti o detaljima, a očekuje se da će ugovor biti zaključen u lipnju.

- Ovo nam daje novu snagu. Dobiti u ovim trenucima ovakav zajam znači povjerenje - rekao je.

Po informacijama Jutarnjeg lista, Agrokor je potpisao ugovore s potencijalnim kreditorima i to je nedavno prezentirao slovenskim vlasnicima i vjerovnicima Mercatora. Među potencijalnim kreditorima je i Sberbank, ali ne znači da će na kraju i biti kreditor tog dugoočekivanog i pripremanog posla, teškog oko 550 milijuna eura, od kojih je 225 planirano za dokapitalizaciju, a 324 milijuna eura za sve dionice Mercatora.

Zajednički prihod Agrokora i Mercatora bit će oko 7 milijardi eura, što će tu kompaniju učiniti brojem jedan u regiji. U Moskvi je jučer potpisan i Memorandum o razumijevanju o suradnji Agrokora i Sberbanka, a jedna od posljedica bit će i izdavanje kartica Sberbanka i Agrokora kao zajednički proizvod za financiranje kupaca ove godine.

Hrvatska je prioritet

- Zajedničku loyalty karticu Sberbank je lani prvi put izdao s Gazpromnjeftom, a sada smo napravili prvi korak u tom smjeru s Agrokorom - objavio je Gref. Odgovorio je da Sberbank počinje igrati veliku ulogu u regiji srednje i istočne Europe, a Hrvatska im je u regiji prioritet, na novinarsko pitanje zašto su Agrokoru ponudili tako povoljne kreditne uvjete, uz napomenu da Agrokor to opravdava svojim rezultatima.

Gref: Ne očekujemo sankcije

O prijetnji ekonomskim sankcijama Rusiji zbog Ukrajine nije bilo mnogo govora, a na izravno pitanje šef Sberbanka Herman Gref, inače čovjek blizak krugu oko predsjednika Vladimira Putina (Sberbank je u većinskom državnom vlasništvu) odgovorio je da ne očekuju sankcije zbog Krima i Ukrajine.

Šef Agrokora Ivica Todorić je pak diplomatski odgovorio:

- Agrokor se nikada nije osvrtao na činjenice koje ne idu u prilog biznisu. Ni na kraj pameti nam nije bilo da bismo mogli imati rizike ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 13:35