OTKRIVAMO DETALJE

TOČKA DNEVNOG REDA NA SREDIŠNJEM ODBORU HDZ-a TIJEKOM KOJE JE ZAVLADAO MUK Javio se tek jedan govornik i kritizirao ministre

Opatija, 131114.U Grand hotelu Adriatic od 12. do 14. studenog odrzava se 22. tradicionalno savjetovanje Ekonomska politika Hrvatske u 2015. Tomislav Karamarko odrzao je izlaganje pod nazovim Hrvatska - kako dalje?Na fotografiji: Tomislav KaramarkoFoto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimaš / CROPIX

Izbori za predsjednika HDZ-a, koji će se u stranci prvi put provesti po načelu jedan član - jedan glas, održat će se 17. travnja, dok će na 17. općem saboru stranke 28. svibnja, po delegatskom sistemu, biti izabrani ostali dužnosnici stranke.

Priopćio je to jučer novinarima glavni tajnik stranke Milijan Brkić nakon četverosatne sjednice glavnih tijela - Nacionalnog vijeća, Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a na kojima je donesena odluka o raspisivanju unutarstranačkih izbora.

Plaćanje članarine

- Ovo je prvi put da se predsjednik stranke bira po načelu jedan član - jedan glas i ovo je još jedno ispunjenje obećanja koje je dao gospodin predsjednik Karamarko da će se sljedeći izbori provesti prema tom načelu - rekao je Brkić.

No, Brkićeva izjava nije sasvim točna. Podsjetimo da je Karamarko u izbornoj noći kad je postao šef HDZ-a obećao da će izbore po tom načelu provesti nakon godinu dana, no to obećanje nije održao, što su Karamarku poslije mnogi članovi stranke javno prigovarali, uključujući bivšeg zamjenika Dragu Prgometa.

Brkić je jučer ustvrdio da će svi članovi stranke, njih 220 tisuća, moći birati i biti birani bez obzira na to jesu li platili članarinu ili ne, s tim da su izuzetak dužnosnici stranke koji će morati platiti članarinu. A oni koji se žele kandidirati za šefa HDZ-a morat će u sljedećih 13 dana prikupiti 5000 potpisa za kandidaturu.

- To nije velik broj i premali je u odnosu na snagu HDZ-a. Mislim da to nije problem prikupiti u roku od 13 dana, koliki je rok za prikupljanje potpisa za kandidaturu - izjavio je Brkić koji je na pitanje zna li hoće li Karamarko imati protukandidata, odgovorio: “Ne znam koliko će članova od njih 220 tisuća prikupiti potpise, ali znam da se ja neću kandidirati za tu funkciju”.

Brkić je kazao da se na stranačkim tijelima raspravljalo i o aktualnoj političkoj situaciji te o situaciji u koaliciji i državi.

Kritika ministrima

- Zaključili smo da ovo vodstvo stranke iza sebe ima pet pobjeda, da je formirana nova Vlada, da smo preuzeli odgovornost za upravljanje državom zajedno s kolegama iz Domoljubne koalicije, Mosta, s listom Milana Bandića - rekao je Brkić.

No, kako doznajemo, HDZ-ovci na sjednici Središnjeg odbora stranke nisu baš bili rječiti tijekom rasprave o aktualnoj političkoj situaciji. Kako doznajemo, kad je politički tajnik Tomislav Čuljak otvorio tu raspravu, u dvorani je zavladao muk.

- Javio se samo jedan član, Ivan Kujundžić. On je stao u obranu HDZ-ovih odbora pa je tako kritizirao HDZ-ove ministre, a posebno ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, zbog toga što nitko od njih nije u svoj rad uključio nikoga iz tih odbora koji su radili četiri godine - rekao je izvor iz HDZ-a. Kipar Ivan Kujundžić, koji je, inače, član HDZ-ova Odbora za kulturu, jučer nije želio ništa komentirati. Tomislav Karamarko napustio je ranije sastanak u Panorami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:12