PEĐA GRBIN

‘To što se danas dogodilo u Kninu možda je u hrvatskoj politici napravilo tektonske promjene‘

Pohvalio je sve održane govore i izrazio nadu da to može utjecati i na čelnike susjednih zemlja koji ne shvaćaju da su ratovi završili
Peđa Grbin
 Damjan Tadic/Cropix

U emisiji Pressing N1 televizije gostovao je SDP-ov Peđa Grbin te na početku prokomentirao proslavu Oluje u Kninu riječima kako je ovogodišnja proslava posebna jer je nakon 25 godina potpredsjednik HDZ-ove Vlade iz redova SDSS-a došao u Knin. Dodao je i kako se sada treba usredotočiti na konkretne stvari poput uvođenje struje ljudima koji je na tom području još nemaju.

Pohvalio je sve održane govore i izrazio nadu da to može utjecati i na čelnike susjednih zemlja koji nažalost ne shvaćaju da su ratovi završili.

'Kada počnu objektivno i realno pričati o onome što se dogodilo u Srebrenici i Vukovaru onda ću gospodina Vulina i ostale smatrati sugovornicima, iako u slučaju Vulina sumnjam da će se to dogoditi', rekao je Grbin.

Grbin je istaknuo i kako ljevica u Hrvatskoj nikada nije imala problema priznati ono loše što se događalo za vrijeme Domovinskog rata i dobro je da i HDZ to sad napokon priznaje.

Što se tiče uzvika ZDS, Grbin kaže kako je došlo vrijeme da se u konkretne propise pretoči 'da je ZDS govor mržnje'.

'Treba nam jasan pravni akt koji treba donijeti Sabor', kazao je Grbin te dodao kako je i sam svojevremeno pjevao Čavoglave, ali tada nije uzviknuo ZDS, niti je bio osviješten da pjesma počinje s tim pozdravom.

Za Tuđmana i Tita kaže da su osobe koje su napravili i puno dobroga, ali i lošega te da ih se ne treba idealizirati kao spasitelje i junake koji su ili blještavo bijeli ili toliko tamno crni da ih se ni ne stavlja u usta. O tome bi li odao počast na grobu predsjednika Tuđmana kaže da bi morao razmisliti.

Što se tiče svoje kandidature za predsjednika SDP-a, kazao je da se već predstavlja članovima, a komentirao je i činjenicu da četiri petine članova SDP-a ne plaćaju članarinu bez čega ne mogu glasati na unutarstranačkim izborima.

'Ako ne možemo sudjelovati u velikom broju onda to nema smisla, to je ismijavanje demokracije', kazao je Grbin te dodao kako je od svih kandidata SDP-a na parlamentarnim izborima, upravo on dobio najviše glasova.

'Imam znanja, iskustva i energije za taj posao, imam ideju i viziju. Unutarstranački razdori moraju prestati jer ako ne prestane, SDP, koji je sveden na snagu brenda, će izgubiti i to što ima.'

Što se događanja u Kninu tiče, no ovaj puta u kontekstu stranaka, Grbin je kazao: 'To što se danas dogodilo u Kninu je možda u hrvatskoj politici napravilo tektonske promjene jer sada neće biti dovoljno HDZ-u da se busaju u domoljubna prsa ili SDP-u da prokaže nekoga kao ustašu i na temelju toga dobije izbore. Vrijeme kada ti vlast padne u ruku je gotovo, moramo ponuditi građanima konkretne programe i rješenja', rekao je.

Nije zadovoljan raspodjelom mjesta funkcija u Saboru. 'Kod podjele funkcija nije se vodilo računa tko je odgovoran za loš izborni rezultat, sve se pokušava svaliti na Davora Bernardića, a oni koji su krivi kao i on sada dijele mjesta kao da se ništa nije dogodilo', kazao je Grbin za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:42