GRAĐANI POBJEDNICI

'TO JE SADA STVAR BANAKA, NEKA TO RJEŠAVAJU' Ministar financija Slavko Linić o presudi u korist građana

Upitan što je s njegovim prijedlogom zakona o potrošačkom kreditiranju, Linić je rekao da je zakon u proceduri te da će vjerojatno idući tjedan biti na Vladi.
Osijek, 290113.Slavko Linic ministar financija odrzao je u Osijeku prezentaciju Nacrta prijedloga zakona o porezu na nekretnine na javnoj raspravi koju je organizirala udruga gradova u Velikoj vijecnici Osjecko-baranjske zupanije.Na fotografiji:Ministar financija Slavko Linic daje izjavu brojnim novinarima koji su pratili javnu raspravu.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić za jutrošnju je nepravomoćnu sudsku presudu u korist udruge Potrošač protiv osam komercijalnih banaka rekao kako je to sada stvar banaka koje je trebaju rješavati.

"To je sada stvar banaka, koje neka rješavaju takvu sudsku presudu", izjavio je Linić novinarima prije sjednice Vlade.

Upitan pak što je s njegovim prijedlogom zakona o potrošačkom kreditiranju, Linić je rekao da je zakon u proceduri te da će vjerojatno idući tjedan biti na Vladi.

Zagrebački Trgovački sud presudio je jutros u korist udruge Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švicarskim francima, točnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Sudac Radovan Dobronić presudu je objavio točno godinu dana nakon nakon prvog pripremno ročišta po kolektivnoj tužbi protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke.

Obrazlažući presudu sudac je kazao da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirale o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke. Ocijenio je i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:48