PROMOCIJA PLUS ZA RTL

TKO POBJEĐUJE U LICI I DALMACIJI? Donosimo rezultate velikog istraživanja provedenog u 9. i 10. izbornoj jedinici

Istraživanje je provedeno od 3. do 7. listopada na uzorku od po 1000 ispitanika
 CROPIX

Pokaže li se točnom teza ekspertnog tima Jutarnjeg lista temeljena na analizi podataka iz dosadašnjih izbora da parlamentarne izbore dobivaju pobjednici u IV. i X. izbornoj jedinici, onda bi HDZ-ova Domoljubna koalicija mogla slaviti. Već smo objavili da po istraživanju agencije Promocija plus Domoljubna koalicija u IV. izbornoj jedinici dobiva 7 mandata (SDP-ova koalicija Hrvatska raste 5 mandata, a HDSSB 2), a novo istraživanje što ga je Promocija plus provela za RTL u razdoblju od 8. do 10. listopada u IX. i X. izbornoj jedinici također ide u prilog HDZ-ovu političkom savezu. U IX. jedinici (Ličko-senjska županija, sjeverni dio Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninska i Zadarska) 10 mandata osvojila bi Domoljubna koalicija (na prošlim izborima HDZ ih je osvojio 8), SDP-ova četiri, a nitko drugi ne prelazi prag. Međutim, HDZ-ov blok ima 9 fiksnih mandata, što znači da se jedno zastupničko mjesto može preliti SDP-u. U X. izbornoj jedinici (Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija) HDZ-ova koalicija dobiva 7 zastupnika, SDP-ova 6, a Most jednog. S tim da SDP-ov blok ima 5 fiksnih mandata, a šesti bi se mogao preliti Mostu.

Presudne jedinice

IV. i X. izborna jedinica smatraju se presudnima zato što su birači u njima najskloniji promjeni političkog izbora. Na dosadašnjim izborima u njima su pobjeđivali i HDZ i SDP, a pobjeda u njima poklopila se s ukupnom izbornom pobjedom. No, specifičnost ovih izbora je potpuna bipolarizacija političke scene. Dok su na prošlim izborima iz IX. jedinice mandate odnijeli samo Kukuriku koalicija i HDZ, u X. jedinici uz njih su ih “brali” i lista don Ivana Grubišića (2), te Ruža Tonmašić (1). Nadalje, na ovim izborima prvi put će građani imati mogućnost neposrednog izbora jednog zastupnika (preferencijalni glas) i nema nositelja lista. Zbog toga je posebno zanimljiv dio istraživanja agencije Promocija plus koji govori o preferenciji kandidata za premijera u odnosu na izbor liste.

SDP-ov adut

U IX. jedinici će se kao prvi na listi Domoljubne koalicije kandidirati predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a tamo bi ga 83,6 posto birača koji će zaokružiti Domoljubnu koaliciju željelo za premijera, dok bi ih 3,2 posto radije izabralo Zorana Milanovića.

S prvog mjesta na listi s Karamarkom će se na izborima suočiti SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Kliknite na fotografiju za detaljan prikaz infografika

Glavni SDP-ov adut u X. izbornoj jedinici bit će ministar financija Boris Lalovac, čije će ime biti prvo na listi. Na listi Domoljubne koalicije prvi bi trebao biti splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. HDZ-ov izbor prve osobe na listi prati raspoloženje birača po županijama unutar izborne jedinice.

Naime, HDZ-ova koalicija najviše glasova osvaja u Splitsko-dalmatinskoj županiji (40,3 posto), a SDP-ova u Dubrovačko-neretvanskoj (30,3 posto), odakle i Mostu dolazi siguran mandat.

Istraživanje dalje pokazuje da je svugdje prisutan trend po kojemu dio birača koji će se opredijeliti za Domoljubnu koaliciju ne bi izabrao njenog čelnika Tomislava Karamarka. U X. jedinici za premijera bi ga htjelo tek 78 posto birača njegove koalicije, a 6,8 posto bi ih se odlučilo za Zorana Milanovića.

Izbor za premijera

Među biračima Mosta Milanović vrlo suvereno vodi u izboru za premijera. Izabralo bi ga 33,3 posto birača Mosta, a za Karamarka bi ih se odlučilo tek 6,7 posto.

Uzmu li se svi birači koji će u X. jedinici izaći na izbore, Milanović opet vodi jer bi ga za premijera biralo 36,8 posto, a Karamarka 33,3 posto. Kada bi se izravno biralo premijera, Karamarko bi profitirao jedino u IX. izbornoj jedinici, gdje ga podržava 44 posto birača, a Milanovića bi na čelu iduće Vlade željelo vidjeti 30,8 posto ispitanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:22