POMOĆ KRALJA ALUMINIJA

TKO JE ZAPRAVO JAMAC ZA BANDIĆA? 'Nisam se slagao s Milanom jedino kada je bio među komunistima'

Bogdanova tvrtka u BiH ima godišnji prihod veći od 800 milijuna kuna
 CROPIX

S Milanom Bandićem prijatelj sam iz djetinjstva i osjećao sam moralnu obvezu pomoći prijatelju u nevolji, objašnjava Jozo Bogdan, kralj aluminija i jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih poduzetnika, svoje jamstvo stanom u Zagrebu kako bi pomogao zagrebačkom gradonačelniku da izađe iz pritvora.

Pridružio se tako šestorici Bandićevih prijatelja koji su uspjeli prikupiti za jamstvo oko 22 milijuna kuna u nekretninama, a među njima je i Bogdanova sestra Zdenka Čolak.

Stari prijatelji

Bogdan naglašava da su Bandić i on stari prijatelji te da se s njim u mišljenju razilazio jedino kad je zagrebački gradonačelnik bio u komunističkoj partiji.

- Sad je u nezavidnoj situaciji, ne može se braniti iza rešetaka, a mi smo odgajani da prijatelju i susjedu pomažemo, osobito ako je u nevolji - kaže Bogdan. Inače, Bogdan je iz bosanskohercegovačkog sela Smokinje, a Bandić iz samo kilometar udaljene Pogane Vlake.

Veliki izvoznik

Bogdana je vlasnik tvrtke FEAL za preradu aluminija, koja zapošljava petstotinjak radnika i ima godišnji prihod veći od 800 milijuna kuna. Tvrtka uglavnom proizvodi aluminijske građevinske sustave, ali i one za željeznicu i autoindustriju.

Bogdanova tvrtka čak oko 80 posto proizvoda izvozi u zemlje EU, poglavito u Njemačku i Austriju gdje ima svoje urede. No, njegovi se proizvodi prodaju i u Francuskoj, Nizozemskoj, Kazahstanu, Iranu... Prije dvije godine proglašen je gospodarstvenikom godine u BiH, a nagradu mu je uručio predsjednik njemačke gospodarske komore Eric Schweitzer.

Proizvodi iz Bogdanove tvrtke, među ostalim, ugrađeni su i u zgradu Vlade BiH, a u Zagrebu u poslovnu zgradu PBZ-a, hotel Internacional, Arena Centar, KBC Zagreb...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:21