AFERA DAIMLER

Tko je u Hrvatskoj primio 4,7 milijuna eura mita? Amerikanci nam zatajili 103 ključne stranice

Hrvatskom tužiteljstvu ipak nisu predani svi papiri važni za rasvjetljavanje kupovine vatrogasnih vozila
zagreb, 061003sime lucin i volker schmidt, potpisivanje ugovora o kupnji 210 vatrogasnih vozila izmedju vlade i daimler chryslerafoto srdan vrancic-desk-
 Srđan Vrančić/CROPIX

ZAGREB - U spisu o aferi Daimler kojeg je hrvatsko tužilaštvo u travnju ove godine dobilo od američke Komisije za burze i vrijednosnice (SEC), nedostaju 103 bitne stranice koje bi mogle razjasniti tko je u Hrvatskoj primio mito od 4,7 milijuna eura, doznajemo iz izvora bliskih istrazi.

Prve procjene govorile su o manjku od 20-ak stranica važnih za rasvjetljavanje slučaja Daimler i kupovine 210 vatrogasnih vozila iz 2003., ali nakon što su prevedeni i proučeni svi dokumenti SEC-a, hrvatsko tužilaštvo zaključilo je da spisu nedostaje stotinjak stranica važnih za istragu. Predstavnici DORH-a nastavljaju pregovore s američkim ministarstvom pravosuđa i u sklopu međoresorne delegacije koja ovih dana boravi u SAD-u, a koju čine i predstavnici MUP-a i Ministarstva pravosuđa RH.

Bez Račana na sjednici

Doznajemo i kako se sporazumom o predaji dokumentacije hrvatskoj strani koji ima snagu sudske odluke, tvrtka Daimler obvezuje predati svu dokumentaciju za kojom hrvatski istražni organi pokažu interes.

Iz veleposlanstva SAD-a u Zagrebu potvrđeno nam je da dva resorna ministarstva dobro surađuju. O slučaju Daimler s istražiteljima su razgovarali i neki članovi užeg kabineta Vlade Ivice Račana, na čijoj je sjednici u listopadu 2003. donesena odluka o kupovini 210 vatrogasnih vozila od hrvatsko-njemačkog konzorcija Debis, izravnom pogodbom i po cijeni koja je bila 182 milijuna kuna veća od drugog ponuđača.

Zaključke s te sjednice, umjesto premijera Račana koji je napustio sastanak, potpisao je potpredsjednik Vlade dr. Goran Granić, dok su ugovor s Debisom u ime Vlade potpisali ministar unutrašnjih poslova Šime Lučin, ministar financija dr. Mato Crkvenac i ministar gospodarstva Ljubo Jurčić. Nakon neuspjelog prvog natječaja odluku o izravnoj pogodbi morao je provesti Lučin u čijem su se resoru nalazile vatrogasne postrojbe.

Neuspjeli natječaj

Zanimljivo je da su se na prvi natječaj, koji nije uspio, javile dvije tvrtke koje su poslovni partneri Daimler Benza: IM Metal iz Ozlja u konzorciju Debis i tvrtka Mi Star, zastupnik njemačkog proizvođača vatrogasne opreme Rosenbauer. Resenbauer je, inače, sudjelovao i u izradi specifikacija za opremanje šasija kupljenih od Daimler Benza pa se može reći da su obje tvrtke dobile posao s našom Vladom iako nisu prošle na natječaju.

Prijatelj zapovjednika

Miro Starčić, zastupnik Rosenbauera u RH, dugogodišnji je osobni prijatelj Mladena Jurina, glavnog vatrogasnog zapovjednika. Ni raspisivanje natječaja za nabavku 210 vatrogasnih vozila nije prošlo bez kontroverzi. Iako se radilo o poslu od 80 milijuna eura, natječajni rok bio je samo 30 dana, zbog čega se nisu uspjeli javiti i drugi. Isplate provizije za posao u Hrvatskoj Daimler je vršio sve do kraja 2008. preko Hypo banke iz Klagenfurta.

Goran Granić otkrio kako su odlučivali

Istražitelje DORH-a u razgovoru s članovima užeg kabineta Račanove Vlade najviše je zanimao sistem donošenja odluka, a potom i njihovo provođenje kroz ugovore u ministarstvima. Najpotpuniju sliku o funkcioniranju tadašnje Vlade dao je bivši zamjenik premijera Goran Granić, a tužilaštvo provjerava i tko je sve lobirao za tvrtku Daimler Benz. ( G. Malić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:44