CRKVENA VLADA

Tko je tko u HBK: Dva progresivna biskupa okružena s čak 19 radikala

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji prevladavaju konzervativci i simpatizeri desnice
Split, 070508.Procesija Sudamja ulicama Splita povodom blagdana Svetog Dujma patrona grada Splita. Procesiji su nazocili brojni crkveni dostojanstvenici.Foto: Paun Paunovic / CROPIX
 Paun Paunovic / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska biskupska konferencija , najviše tijelo Katoličke crkve u Hrvatskoj, koje je organiziralo posjet pape Benedikta XVI. i pripremilo popis uzvanika za susret s njim danas u HNK, ovih je dana u žiži javnosti. O kriterijima za odabir onih koji će moći ući u HNK još će se danima raspravljati. Također će se raspravljati i o tome je li HBK mogao izbjeći politiziranje Papina posjeta u ovoj izbornoj godini.

Političko tijelo

Bivši veleposlanik Hrvatske pri Svetoj Stolici, Ivica Maštruko, međutim, tvrdi da je politizacija Papina dolaska u neku zemlju normalna pojava takvih posjeta. HBK, tvrdi Maštruko, jest i političko tijelo, a posjet Sv. Oca nekoj zemlji je i politički događaj. “Svaki istup HBK koji se tiče bilo kojeg društvenog pitanja jest politika, jer se radi o svjesnom pokušaju utjecaja na društvena zbivanja”, objašnjava Maštruko i dodaje: “Papini istupi su također politički, jer on će primjerice u HNK iznijeti svoje stavove o važnim društvenim pitanjima i na taj će način pokušati utjecati na tok događaja, a što je to nego politika”.

U ocjenu političkih i teoloških orijentacija biskupa i pomoćnih biskupa, članova HBK, Maštruko nije želio ulaziti. Međutim, opća ocjena je da je Hrvatska biskupska konferencija, u odnosu na biskupske konferencije europskih zemalja, primjerice austrijsku ili njemačku, konzervativnija i nacionalno isključivija.

Od 21 aktivnog biskupa, nadbiskupa i pomoćnog biskupa, koji čine HBK, u liberalno progresivno krilo poznavatelji katoličkoga klera u Hrvatskoj svrstavaju tek jednog, u najboljem slučaju dvojicu biskupa. Najliberalniji član po općoj je ocjeni nadbiskup i metropolit riječki Ivan Devčić. Devčića smatraju biskupom dijaloga, spremnog saslušati drugačije stavove i liberalnoga prema vlastitim svećenicima. Devčić je jedini hrvatski nadbiskup i metropolit iz čije su nadbiskupije svećenici odlazili na edukaciju u Yad Vashem u Izraelu, a u njegovim propovijedima teško je pronaći nacionalističku izjavu. O njegovoj otvorenosti govori i činjenica da je jedini član HBK koji je oporbenoga gradonačelnika Rijeke i usmeno obavijestio o pozivu na susret s Papom u HNK.

Omiljen među mladima

Iako je na dužnost biskupa dubrovačkoga imenovan tek početkom godine, najmlađeg člana HBK Matu Uzinića (44), prema prvim potezima na biskupskoj dužnosti, poznavatelji prilika svrstavaju među progresivnije članove HBK. Od hrvatskih biskupa najotvoreniji je prema vjernicima i jedini je član HBK koji ima profil na Facebooku. Nastoji izgraditi intenzivnu komunikaciju s mladima i prilično je omiljen među njima. Važnim znakom približavanja vjernicima smatra se i njegova odluka da biskupski dvor s Boninova preseli u grad. “Taj bi nas čovjek”, tvrdi publicist i teolog Drago Pilsel, “mogao ugodno iznenaditi”.

Ostalih 19 aktivnih članova HBK spadaju u konzervativne biskupe, no među njima se mogu razlikovati dvije glavne skupine: umjereni konzervativci te desno krilo HBK.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 08:47