SUSPENDIRAN

TKO JE SPECIJALAC KOJEM JE ATJ LUČKO BIO DRUGI DOM 'Klabot je u ratu među prvima otišao u Vukovar, a sada ga se odbacuje'

Suspendirani zapovjednik ATJ Lučko je profesionalac koji je pristupio specijalnim jedinicama kao mladić, a politika ga nikada nije zanimala i nije bio sklon ni lijevima ni desnima
 Dragan Matić/Cropix

Da, jesam: koristio sam službeni auto u privatne svrhe - priznao je, neslužbeno doznajemo, nadređenima donedavni šef Antiterorističke jedinice Lučko Alen Klabot kad su ga pitali je li istina da je službeni auto, kako se navodi u anonimnoj prijavi podnesenoj protiv njega, u dva navrata - 8. studenoga prošle godine te 8. kolovoza ove godine - koristio u privatne svrhe. Zato je ovih dana, nakon jedanaest godina na čelu najelitnije postrojbe hrvatske policije, smijenjen s dužnosti, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer je izjavio kako je smijenjeni zapovjednik “izuzetan specijalac”, ali kako se “mora pridržavati zakona i propisa koji za sve vrijede isto”. “Riječ je o izuzetnom specijalcu kojem je Lučko drugi dom. Ali s druge strane, da i vatrogasni zapovjednik uzme vatrogasna kola, upali rotaciju i time na neki način proslavi vjenčanje svoje obitelji, to bi bilo apsolutno neprihvatljivo. Mogu još navesti i primjer Hitne, a u policiji imamo iste kriterije”, kazao je ministar Ostojić.

Objasnio je da je Klabot zasad tek suspendiran.

“To podrazumijeva da u ovom trenutku, dok stegovni sud ne odluči, ne možemo govoriti kakvo će biti krajnje rješenje”, kazao je ministar Ostojić.

Podrška na Fejsu

Na Facebooku je, pak, nedugo poslije smjene Klabota osvanuo profil pod nazivom “Podrška zapovjedniku ATJ Lučko Alenu Klabotu”, na kojem se autori pitaju: “Zašto Boris Lalovac službenim autom sa službenim vozačem vozi djecu u školu? Je li to korištenje u privatne svrhe ili su i djeca odmah po proglašenju očeva ministri i ministrice!... Varga je koristio auto za skijanje i nije smijenjen, Stazić je razbio auto u privatne svrhe, Pusić je naručila Vladin avion kao taksi i nitko nije smijenjen...”.

Na isto to ukazuje i Josip Klemm koji Klabota poznaje godinama te kaže:

“Klabot je jedan Talijan koji je pokazao kako se voli domovina, kad je među prvima otišao u Vukovar, kao zapovjednik, a danas ga se ovako odbacuje”.

Podrijetlom Talijan

Klabot je, naime, porijeklom Talijan, koji je odrastao u Umagu.

“Jedan od rijetkih zapovjednika koji je u vrijeme rata rekao: “Za mnom...”, koji je bio na čelu, a ne naređivao iz sjene”, kaže nam jedan njegov suradnik, koji je, pak, želio ostati anoniman. Naši sugovornici u pravilu Klabota opisuju kao profesionalca, izuzetnog sportaša koji je specijalnim jedinicama pristupio još kao mladić, a do danas je, kažu, ostao aktivan.

“I dalje trenira, skače, bori se..”, opisuju ga.

Politika ga, tvrde, nikad nije zanimala, te kažu da nije bio sklon ni lijevima, ni desnima.

“U ratu je prošao sve što je prošla i jedinica Lučko”, kaže nam naš sugovornik. Tvrdi da je Klabot živi skromno te da ne posjeduje automobil. Živi u Zagrebu, kažu, u stanu od 50-ak četvornih metara, sa suprugom, te donedavno četvero djece, (kćeri su se nedavno udale), a imaju, kažu, i blizance. Neslužbeno se ovih dana proširila priča kako je okidač za ovakvu odluku bio događaj od prije dvadesetak dana kada je u Lučkom priređena proslava 25. obljetnice te postrojbe. Vrh policije navodno nije mu oprostio što je odlučio prijavak podnijeti predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, umjesto ravnatelju Vladi Dominiću.

Specijalci ga cijene

- Ako smo svjedoci danas da je premijer povrijeđen s obzirom na stolicu na kojoj sjedi za stolom, ne bi me začudilo da je zapovjednik smijenjen zato što je predao prijavak predsjednici, iako nije napravio ništa što protokoli nisu usuglasili - komentira Klemm te dodaje da smatra da je Klabot trebao biti kažnjen, ali ne i smijenjen. Klabot je, naime, 8. studenoga 2014. i 8. kolovoza 2015. koristio službeno vozilo u privatne svrhe, navodno, na vjenčanjima kćeri u Umagu i Zagrebu. Iz drugog izvora također doznajemo da se Klabot specijalnim jedinicama pridružio još krajem 80-ih. “Nametnuo se kao odličan sportaš, pa je u ratu prošao sve što i njegova postrojba, nametnuo se, a i dečki ga uvažavaju, cijenjen je među specijalcima.” Pokušali smo jučer doći i do Klabota, ali do zaključenja broja nije se odazivao na pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:34