DAO GOTOVO 200.000 KN

TKO JE NIKOLA HANŽEL? Donatoru kampanje šefice države 18 godina nije donesena konačna presuda

 Mario Pušić/EPH

Karlovački pravnik Danko Seiter, kojega je pomilovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ne samo da je prijatelj poduzetnika Nikole Hanžela, s gotovo 200.000 kuna najvećeg pojedinačnog donatora u predsjedničinoj kampanji, već je prije nego li je došao u Karlovačku banku i odobrio mu “bespovratni” kredit od 1,1 milijuna kuna bio njegov - zaposlenik.

Pravosudna trakavica u ovom predmetu započela je prije punih 18 godina i još nije završena, odnosno, nije završena samo za Nikolu Hanžela. Bivši članovi uprave Karlovačke banke Danko Seiter, Mijo Bursić i Sanda Cvitešić osuđeni su 2009. na po dvije godine zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti, a Ivan Butković, bivši direktor KA-BAH-a, bančine tvrtke kćeri koja je preuzela Hanželov kredit, godinu i pol.

Prvookrivljeni Vladimir Tvrdinić umro je netom prije završetka suđenja, a Ivan Butković umro je prije tri godine. Preostalima je Vrhovni sud preinačio presudu te im je prepolovio kazne, pa je Seiteru, Bursiću i Cvitešić u konačnici određena kazna od po godinu zatvora. Hanželova oslobađajuća presuda je ukinuta, pa bi mu se trebalo suditi ponovo. No, novo suđene nije zakazano, a neće ni biti tako skoro, iako će se od odluke Vrhovnog suda napuniti godina. Na Vrhovnom je sudu, kaže nam glasnogovornica Županijskog suda Jasna Radman, u tijeku postupak odlučivanja o izvanrednim pravnim lijekovima.

- Rješenjem VS-a ukinuta je prvostupanjska presuda u odnosu na Nikolu Hanžela te je u tom dijelu predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. Kako se radi o istom spisu predmeta, a spis je na odlučivanju po izvanrednom pravnom lijeku na Vrhovnom sudu RH, to se do povrata spisa s VS pred ovim sudom neće voditi ponovni postupak protiv Hanžela - kazala je Jasna Radman.

Karlovačka banka i Hanželov, danas ugašeni, prijevoznički obrt “Hanžel” sklopili su ugovor o kreditu od 1,129 milijuna kuna, koji je na sebe preuzelo poduzeće u vlasništvu Banke, KA-BAH, što su odobrili tada čelni ljudi banke. Nevolja je bila u tome što KA-BAH nije mogao zatvoriti kredit jer nije imao dovoljno sredstava na računu, pa su brže-bolje prodajom 58,4 posto vlasničkog udjela u tvornici KIO Walteru Wolfu, namaknuli 800.000 maraka. Odluka o otpisu donesena je mimo Uprave. Sud nije našao elemenata Hanželove krivnje, ali mu je naložio da vrati banci novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 11:47