STROGA PRAVILA

TKO JE KRIV MORA OTIĆI, A OPTUŽENI DAJU MANDAT NOVOM ŠEFU: HDZ Ima novi etički kodeks

Ante Jerolimov objavio je da se povlači s funkcija jer se iscrpio, a zapravo se nagodio i priznao krivnju
Zadar, 121112.Prostorije zadarskog HDZ.Zupanijski odbor HDZ-a na celu s Bozidarom Kalmetom sazvao je danas konferenciju za medije na kojoj su se obrusili na Kukuriku koaliciju i uvodjenje poreza na imovinu. Na fotografiji: Ante Jerolimov, nacelnik opcine Preko.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

HDZ-ov saborski zastupnik i načelnik Općine Preko Ante Jerolimov objavio je ovih dana da napušta politiku. U priopćenju je naveo da se nakon 14 godina rada u Općini Preko, od čega tri godine na dužnosti donačelnika, a 11 godina na mjestu načelnika, odlučio povući sa svih funkcija. Iako je Jerolimov istaknuo kako odlazi jer se “fizički i psihički iscrpio”, očito je da se povlači zbog afera koje ga prate, a sve je odrađeno u dogovoru sa strankom.

Kako je postupio

- Jerolimov je unaprijed znao što treba učiniti, a postupio je u skladu s novim pravilima koja su unesena u stranački kodeks - kaže izvor iz HDZ-a i pojašnjava.

- Ako se, primjerice, protiv nekoga podigne optužnica i sud je prihvati, ta osoba daje mandat na raspolaganje stranci, a ako je osoba presuđena, odnosno ako je donesena pravomoćna presuda, ta osoba više ne može obnašati nikakvu funkciju - kaže naš sugovornik.

Iako u slučaju Jerolimova još nema presude, doznajemo da je iz stranke ipak dobio signal da se povuče jer je, navodno, pristao na nagodbu, što implicira njegovu krivnju.

- Standardi se moraju poštovati. Ljestvica je visoko postavljena - kaže kratko naš sugovornik.

Tko ga nasljeđuje

Jerolimovu, koji je u Saboru zamijenio Božidara Kalmetu nakon što je postao gradonačelnik Zadra, u posljednje dvije godine dvaput se ukidao zastupnički imunitet. Prvi put mu je Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno ukinulo imunitet u siječnju 2014. kako bi se protiv njega moglo nastaviti suđenje zbog optužbi za ilegalne građevinske radove u zaštićenom obalnom području u Sutomišćici na Ugljanu, a drugi mu je put imunitet ukinut u travnju ove godine, i to na zahtjev Državnog odvjetništva u Zadru, kako bi se protiv njega mogao pokrenuti postupak zbog krivotvorenja diplome Ekonomskog fakulteta.

Na mjestu načelnika Općine Preko Jerolimova će naslijediti njegov dosadašnji zamjenik Karlo Novoselić, koji bi na tom mjestu trebao ostati do redovnih lokalnih izbora 2017., dok bi njegovo mjesto u Saboru, prema nekim informacijama, mogao zauzeti Dinko Bošnjak.





Slučaj Milijana Brkića

Karamarko nije prihvatio mandat koji mu je glavni tajnik Milijan Brkić ponudio kad je izbila afera s njegovim plagijatom. Tada se čekala odluka Upravnog suda jer je Brkić tužio osobu koja je donijela odluku da mu se oduzme diploma.

Slučaj Josipe Rimac

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac odmah je, kad je pokrenuta istraga protiv nje, izjavila da će, dovede li ona do optužnice, dati mandat na raspolaganje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:21