PIŠE DRAGO HEDL

Tko je Josip Salapić? Prijatelj Modnog Mačka koji samo na parfeme troši 3000 kn mjesečno

Kolege su ga često posjećivali u njegovoj 'sobi anđela', s pedesetak slika i skulptura tih rajskih stvorenja
Osijek, 200910.Vladimir Sisljagic predsjednik HDSSB-a i Josip Salapic (HDZ) izlaze na pauzu koju su trazili predstavnici klubova stranaka na danasnjoj skupstini zupanije Osjecko baranjske na kojoj je predsjednik Skupstine Zlatko Maksimovic (SDP) dao svoj mandat na raspolaganje,Maksimovica ocekuje izbacivanje iz stranke zbog podrske vladajucem HDSSB-u.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

Josip Salapić, do jučer saborski zastupnik HDZ-a , u ponedjeljak je u Mostaru posjetio Branimira Glavaša, a dan poslije, u utorak, Vladimir Šišljagić, šef HDSSB-a, u Osijeku mu je uručio člansku iskaznicu te stranke. HDSSB je tako, nakon SDP-ova prebjega Zorana Vinkovića, dobio još jednoga stranačkog otpadnika pa sada u Saboru ima sedam zastupnika.

Salapića se u vrijeme prošlogodišnje kampanje za parlamentarne izbore često spominjalo kao mogućeg nasljednika Vladimira Šeksa, a izjave u tom smislu, u intervjuu Globusu, potaknuo je i sam Šeks. Donedavni neprikosnoveni HDZ-ov gubernator Slavonije u tom je 36-godišnjem magistru prava vidio buduću veliku političku zvijezdu.

Posjećivao ga je u njegovoj neobično uređenoj obiteljskoj kući u Bizovcu, u “sobi anđela”, s pedesetak slika i skulptura tih rajskih stvorenja. - Salapić je u tu sobu često dovodio stranačke kolege i na nju bio osobito ponosan - rekao je jedan osječki HDZ-ovac.

Upravo zahvaljujući Šeksu, Salapić se otisnuo u Državno sudbeno vijeće, a u stranačkim krugovima neki su ga već vidjeli i kao ozbiljnog kandidata za ministra pravosuđa. Kako je bio i miljenik Jadranke Kosor, da je u prosincu 2011. pobijedio HDZ, ta bi opcija bila posve izgledna.

Za razliku od Berislava Rončevića, još jednog Slavonca koji se svojedobno otisnuo u visoke političke vode, poznatog po izjavi kako za sve što je postigao može zahvaliti Branimiru Glavašu, Salapić je uvijek isticao da je dijete HDZ-a i da mu je ta stranka zamijenila roditelje bez kojih je rano ostao. Hvalio se da je u HDZ ušao prije punoljetnosti i ponosno isticao stipendiju Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Poslije je, zahvaljujući HDZ-u, uz mjesto saborskog zastupnika, dobio i dobro plaćenu sinekuru savjetnika predsjednika Uprave Hrvatske pošte. Kredit za stan s kamatom od dva posto, kakvu su dobivali znanstveni novaci, pod istim je uvjetima nastavio otplaćivati i nakon odlaska s osječkog Pravnog fakulteta, gdje je radio kao asistent.

Pravdao se da mu banka nije poslala obavijest o promjeni kamatne stope.

- Odlazak Salapića u HDSSB za mene je iznenađenje - izjavio je bivši ministar i šef osječko-baranjskog HDZ-a Tomislav Ivić. - Uvijek je isticao da mu je HDZ bio druga obitelj, da mu je pomogao u školovanju i da on sada stranci želi vratiti dug. Njegov je postupak nekorektan, a ako se HDZ-u želi odužiti, neka stranci vrati mandat. Osim na “sobu anđela” u koju je rado pozivao viđenije HDZ-ovce, Salapić je ponosan i na svoj sportski Audi A5. To mu je vozilo omogućilo i ulazak među celebrityje.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 02:59