ISELJAVANJE

TKO ĆE NAS LIJEČITI? U samo dva dana na intervju za posao u Švedskoj javilo se čak 75 liječnika s osječkog područja

Već je desetak medicinskih djelatnika dobilo ponudu za rad u Švedskoj
 Tom Dubravec / EPH

Unatoč aktivnosti na hrvatskom tržištu rada od tek četiri mjeseca, švedska je agencija za posredovanje pri zapošljavanju medicinskog osoblja Li-reco pomogla već desetorici medicinskih djelatnika u pronalasku posla u Švedskoj, prenosi Glas Slavonije .

- U ožujku smo održali seminar u Osijeku i u samo dva dana intervjuirali smo, što uživo, što telefonski i preko Skypea, jer nisu svi mogli biti u Osijeku, oko 75 liječnika. U bazi imamo velik broj liječnika i sada počije novi val intervjua i razgovora, jer u vrijeme ljetne stanke, od lipnja do rujna, nije bilo aktivnosti zbog godišnjih odmora. Javljaju nam se medicinari iz cijele Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja, kao što su BiH i Srbija. Doduše, u tim je slučajevima proces malo drukčiji, samim time što te države nisu članice EU, pa im je i postupak zapošljavanja nešto duži, no također moguć. Predviđeno je da godišnje zaposlimo više od 50 liječnika, ali pronalazimo posao i za medicinske sestre sa specijalizacijom - priča za Glas Slavonije vlasnica tvrtke Li-reco, Lidia Bartha.

Švedska je agencija aktivna već dugi niz godina u regrutiranju medicinskih djelatnika iz drugih država za rad u Švedskoj, a sada je počela i suradnju s bolnicama u Danskoj.

- Skandinavske zemlje krasi odlično organiziran zdravstveni sustav, radno je vrijeme osam sati i postoji tzv. banka sati, u koju idu svi prekovremeni sati, a koji, uz to što su plaćeni, mogu biti pretvoreni u dodatne slobodne dane. Danska je posebna po tome što deset posto BDP-a ulaže u zdravstvo i ima vrhunsku tehnologiju u zdravstvu. Smatra se da su najzadovoljniji liječnici upravo u Danskoj, a plaće su čak veće nego u Švedskoj. Prema nekim istraživanjima, najsretniji ljudi žive upravo u skandinavskim zemljama. Zanimljivo je da su skandinavski jezici poprilično slični i obično se može raditi u tim dvjema zemljama, pa čak i u Norveškoj, na temelju znanja jednog jezika - priča Bartha.

U Li-recu napominju kako imaju velik broj ponuda za liječnike specijaliste i medicinske sestre sa specijalizacijama, a trenutačno su posebno traženi radiolozi, patolozi, psihijatri, oftalmolozi, specijalisti obiteljske medicine i urolozi.

- Upravo smo prije nekoliko dana dobili hitan upit bolnice iz Gävle u Švedskoj, koja hitno traži urologa, kardiologa i specijalista nuklearne medicine s početkom rada od 1. siječnja 2016. - poručuje Bartha za Glas Slavonije .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:47