TRAGIKOMEDIJA U SPLITU

Tko će izglasati proračun? Kerum u Zagrebu na Josipovićevu domjenku, a HDZ-ovci napustili sjednicu

Split, 021211.Danas je na splitskom kotaru Mejasi polozen kamen temeljac za najveci trgovacki centar u Dalmaciji, Mill of Split, investitora Tulipan grupe. Kamen temeljac polozio je gradonacelnik Splita Zeljko Kerum zajedno sa clanom uprave Tulipan grupe, Jurgenom Steineckom i njegovim suradnicima.Na fotografiji gradonacelnik Splita Zeljko kerum daje izjavu za novinare.Foto: Mario Todoric / CROPIX
 Mario Todorić / CROPIX

>> NOVO << 13:24 - Vijećnici su stigli i do prve od dvije najvažnije točke današnjeg Gradskog vijeća – rebalansa.Na prijedlog vladajućih da se ide na rebalans ili u suprotnom neće biti Božićnica za umirovljenike i nezaposlene, kao ni drugih socijalnih davanja, oporba je žustro odgovorila, nazvavši takav pokušaj ucjenom.

- Vi od danas nemate većinu, nemate 13 ruku u Vijeću, i na ovaj način hoćete podmetnuti – kazali su vijećnici SDP-a i HNS-a.

Goran Kovačević iz HNS-a predložio je vladajućim da donesu dva rebalansa – mali za Božićnice, te veliki za ostatak, ako imaju dovoljno ruku.

Aida Batarelo je upozorila kako još nisu plaćene ni Božićnice za 2010., dok je Joško Dvornik kazao kako su Kerum i ekipa, da stvarno žele isplatu Božićnica, to trebali uglaviti u proračun za 2011.

11:40 - Tri HDZ-ova vijećnika, Bilač, Gojo i Ramljak, napustila su GV i tako trenutačno pokopali šanse da se tijekom sjednice usvoji proračun za 2012. godinu i rebalansira proračun za tekuću godinu.

Naime, prije odlaska poručili su da će se vratiti na sjednicu.

SPLIT - Predsjednica Vijeća, Nevenka Bečić, na početku sjednice Gradskog vijeća kazala je kako gradonačelnika Željka Keruma nema jer ga je predsjednik Ivo Josipović pozvao u Zagreb, piše Slobodna Dalmacija.

Ujedno je kazala kako će se u hodu dogovoriti koje će se točke raspraviti danas, a koje u nastavku sjednice koja bi se mogla održati 27. prosinca.

- Nismo znali datum konstituirajuće sjednice Sabora, a u ovome vijeću imamo nekoliko saborskih zastupnika pa smo morali voditi računa o tome, kazala je Bečić.

To naravno nije zadovoljio vijećnike, pa je nastala prepirka te je nakon samog početka zatražen prekid.

Oporba se i po povratku u Vijećnicu obrušila na nedolazak gradonačelnika, nazvavši taj potez nemoralnim i uvrjedljivim za građane.

Oporba je željela da se u dnevni red uvrsti točka o Park šumi Marjan, ali vladajući su to odbili. Naime, prvo je točku o zabrani gradnje na Marjanu dok se ne usvoji PPPO zatražila je Sanja Bilač (HDZ), no, prijedlog je odbijen. Potom su vijećnici SDP-a na čak četiri inačice prekrojili točku o zaštiti Marjana, no svi su prijedlozi na glasovanju odbijeni.

U ovom trenutku u vijećnici je 21 vijećnik, 11 'kerumovaca' i 10 oporbenih. Od Kerumovih nije stigla Milica Cipci, niti Boško Knezović. Ostane li tako, Kerum nema dovoljno ruku za rebalans i proračun.

Puno bure na vijeću je izazvao Luka Podrug (HČSP). Prvo je kazao kako je napokon dobio odgovor od MUP-a a vezano uz uhićenje ljudi na gay paradi u Splitu.

No, istaknuo je kako nije zadovoljan odgovorom policije jer je on neprimjeren za Vijećnika te nije u skladu s pameti.

Potom je Podrug istaknuo kako je Nikša Bareza za Splitsko ljeto sam sebi isplatio čak 6000 eura i to za dirigentski dio, dok je 100 tisuća kuna isto tako isplatio sebi, no kroz druge troškove.

Kao treću stavku, Podrug je upitao Šundova zašto i dalje nema grijanja na Blatinama.

- Mogu Vam kazati kako je Vijeće imenovalo Darka Parića za predsjednika vijeća te su u zadnjih godinu dana imali niz sastanaka i prema svemu se čini da je dogovor pri kraju, kazao je Šundov dodavši kako je upravo uloga Parića bila da Grad bude koordinator u pregovorima Hvidre i građana na Blatinama.

- Nanovo sam imao sastanak s Udrugom korisnika Toplane Blatine, no Grad nema uvjete za jednostrani raskid tog ugovora, jer bi tada i Grad morao snositi posljedice – rekao je Šundov, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38