PREGOVORI

TKO BI MOGAO BITI NESTRANAČKI MANDATAR? Izvor iz HDZ-a: 'U ovom trenutku takav prijedlog nema ni naša Domoljubna koalicija, a mislim da nema ni Most'

 EPH

Pismo koje je Mostu poslao šef SDP-a Zoran Milanović samo je pokušaj miniranja pregovora HDZ-a i Mosta. To je kupovanje vremena. Milanović nikada neće pristati da ne bude premijer. Njegov su cilj novi izbori - komentirali su jučer u vrhu HDZ-a, dodajući da se time samo želi narušiti Most. Izvori iz stranke tvrde da se neće miješati u odluku Mosta oko toga hoće li nakon ovoga uključiti i SDP-ovu koaliciju u pregovore.

- To je na Mostu da odluči. Mi ćemo poštovati tu odluku. Naš stav i odgovor bio je jasan od početka - kaže naš sugovornik iz vrha HDZ-a.

I dalje optimistični

Doznajemo i da bi se pregovori HDZ-a i Mosta trebali nastaviti sutra. I jučer su svi bili optimistični oko toga unatoč Milanovićevu pismu koje bi ipak moglo zakomplicirati njihove razgovore s Mostom.

Gostujući na televiziji N1, HDZ-ov Željko Reiner rekao je kako nema dileme da će Most i HDZ sastaviti Vladu.

Pitanje stabilnosti

- HDZ je na najboljem putu da se formira stabilna parlamentarna većina. Nadam se da ćemo za tjedan dana imati mandatara, to je realan rok da se neke stvari raščiste. Mi smo u puno stvari sukladni s Mostom - rekao je Reiner. Šef HDZ-a novinarima u središnjici stranke jučer je izjavio da su počeli dogovori o daljnjim sastancima s Mostom.

- Naravno da sam optimist jer to privodim kraju - rekao je Karamarko. Ponovio je i da u pregovorima s Mostom HDZ kao najveća i pobjednička stranka ima svoje ambicije te da će nastojati da HDZ ima svog premijerskog kandidata, ali da “neće umrijeti ako se to ne dogodi”.

- I ranije sam rekao da nema svetih imena - rekao je Karamarko koji, kao ni Reiner, nije želio komentirati izjavu Mostova zastupnika Tomislava Panenića da ne želi da u budućoj Vladi bude šef Hrasta Ladislav Ilčić. U HDZ-u su jučer vjerovali i kako još postoji mogućnost da, unatoč Mostovu uvjetu o nestranačkom premijeru, to ipak bude šef njihove stranke Tomislav Karamarko.

- Mislim da sada za stol trebaju sjesti Karamarko i Petrov kako bi se dogovorili hoće li to biti jedan od njih dvojice ili neka treća osoba. Vjerujem da će se Karamarko boriti da on bude taj, a ako se pokaže da postoji neko bolje kadrovsko rješenje, on će pristati jer mu je prvi interes Hrvatska - rekao nam je jedan od bliskih ljudi šefa HDZ-a. Ističe da će predsjednica u utorak održati četvrti krug konzultacija te da, ako tada nitko ne donese 76 potpisa, idu novi izbori.

- Do tada je ostalo 5-6 dana, morat ćemo brzo odlučiti, a za sada još nema ozbiljne opcije tko bi bila ta nestranačka osoba. U ovom trenutku takav prijedlog nema ni naša Domoljubna koalicija, a mislim da nema ni Most. Stoga ostaju dvije opcije ili Karamarko ili Petrov - kaže jedan član iz vrha HDZ-a. Ističe da su oni najveća stranka, da imaju 59 mandata, za razliku od Mosta koji ima 15, te da bi Tomislav Karamarko trebao biti taj koji će u utorak otići s potpisima kod predsjednice.

- Izbor nestranačke osobe bio bi rizik. Ta osoba ne bi imala legitimitet jer nije izabrana osoba niti je član bilo koje stranke. Zato bi stalno bila u problemu. Premijer mora biti politička osoba - kažu u HDZ-u.

Tomislav Karamarko jučer nam je rekao kako treba učiniti sve da ova saga, koja je postala ružna, što prije završi.

- Moramo što prije formirati saborsku većinu i Vladu kako bismo počeli što prije raditi. Imena i prezimena trebaju se staviti u drugi plan - kazao je Karamarko. Šef HDZ-a jučer je komentirao i izjavu Zorana Milanovića da je HDZ kriminalna organizacija

Odgovor Milanoviću

- Svojom izjavom da je HDZ kriminalna organizacija uvrijedio je 800.000 naših glasača, a time je uvrijedio i sve naše članove. Mnogi od članova HDZ-a su zahvaljujući neradu i nesposobnosti tog istog gospodina izgubili posao, a mnogi su se zbog njega iselili iz Hrvatske. Uvrijedio je i na desetke tisuća branitelja koji su branili Hrvatsku od velikosrpske agresije dok je Milanović bio u Bruxellesu, gdje je imao ‘svoju mišju rupu’ i iz nje promatrao što se događa u Hrvatskoj. Milanović je zadnji koji može pričati o kriminalnoj organizaciji. Možda je on na čelu kriminalne organizacije - rekao je Karamarko i dodao da time ne misli na sve članove SDP-a jer vjeruje da su mnogi od njih ispravni.

O mandataru:

S Mostom još nismo razgovarali o mandataru. Počeli smo dogovarati termin sastanka. Optimist sam, sve to privodimo kraju, i to je najvažnije. U drugi ću plan staviti svoje interese. Interes je hrvatskih građana da se ovo što prije završi i da se napokon počnemo baviti gospodarstvom.

HDZ će imati svog kandidata, a ako se to ne dogodi, neću umrijeti.

O Milanoviću:

To je nekulturno i prostački. Izjavom da je HDZ kriminalna organizacija uvrijedio je naše članove i 800.000 naših glasača. Puno njih je zahvaljujući njegovoj nesposobnosti i neradu izgubilo posao, a puno ih se i iselilo. On je zadnji koji može pričati o kriminalnoj organizaciji. Možda je on na čelu takve organizacije. Možda je zato u velikom strahu.

Što njega briga ako je netko mijenjao prezime. To je ispod svake razine. Prikazuje se humanistom, intelektualcem i socijaldemokratom, a ništa od toga nije. On je nervozni gubitnik i ništa drugo.

O velikoj koaliciji:

Domoljubna koalicija ne može koalirati sa SDP-ovom koalicijom koja je upropastila državu! Takva koalicija je moguća u Njemačkoj, ali ne i u Hrvatskoj jer kod nas, zahvaljujući ljudima poput Milanovića, ne postoji prava socijaldemokracija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:35