BIVŠI RAČANOVI ČUVARI

Tjelohranitelji tuže MUP jer su degradirani u pozornike

Desetak djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti smatra da su žrtve politike
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Iako je na političkoj razini sukob zbog tjelesnih čuvara koji osiguravaju predsjednika Josipovića riješen, desetak djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti koji su početkom svibnja raspoređeni na druga radna mjesta smatra da su žrtve politike, ali i nekih svojih kolega.

U žalbama na rješenja neki, poput čuvara pokojnog premijera Račana, koji ga je čuvao na liječenju u Njemačkoj te u bolnici praktički do smrti, tvrde da su premješteni na slabije plaćena i njihovu iskustvu neprimjerena radna mjesta protuzakonito.

Kako su ovih dana upravo istekla dva mjeseca od kada se MUP trebao očitovati na njihove žalbe, a za koje su također angažirali odvjetnike, najavljuju da će protiv MUP-a podnijeti tužbu Upravnom sudu. Naime, neki su s mjesta vozača pratitelja premijera Račana i predsjednika Mesića premješteni na mjesta policajaca pozornika u odori na području policijskih postaja na području Zagreba.

Zategnuti odnosi

Kao što je već poznato, sukob zbog osiguranja predsjednika Josipovića izbio je u trenutku izborne pobjede, kada je iz stožera SDP-a vraćeno osiguranje koje je novoizabranom predsjedniku Republike poslano iz MUP-a.

Taj postupak zategnuo je odnose na relaciji Josipović - Karamarko, a sve je na kraju okončano razgovorom predsjednika i ministra unutarnjih poslova.

Kao glavni protagonist, u prvi plan izbio je Goran Vuković-Vuk koji je vodio osiguranje pokojnog premijera Račana, za kojeg se, kao i još neke njegove kolege, tvrdilo da su bliski SDP-u. Zamjeralo im se čak da su pokušali kadrovirati unutar Uprave za posebne poslove sigurnosti te najavljivali neke smjene kad “oni preuzmu vlast”. Početkom svibnja uslijedio je premještaj skupine tjelesnih čuvara iz Uprave za posebne poslove sigurnosti.

Nema obrazloženja

Formalno pokriće bili su Zakon o policiji i interni pravilnici, a u rješenju o premještaju za jednog od tjelesnih čuvara navedeno je da je utvrđeno da je ugrozio uspješno obavljanje zadaće te da bi, da je ostao tjelohranitelj, u pitanje bila dovedena sigurnost štićene osobe. U žalbi sada tvrdi da MUP ničim nije obrazložio čime je to ugrozio obavljanje posla.

Odvjetnik jednog od tjelohranitelja tvrdi da je MUP morao navesti kad je došlo do navodnog ugrožavanja obavljanja posla umjesto da se sve svodi na paušalne navode te da se čak ni ne navodi tko traži premještaj. Jer, da su se ogriješili o pravila službe, trebao se pokrenuti disciplinski postupak, a toga nije bilo. Rješenje o premještaju uručeno mu je isti dan kada je uzeto i njegovo očitovanje, te je očito riječ o političkoj odluci jer je od 1996. ocjenjivan ocjenom naročito uspješan i uspješan, koju je dobio i za 2009..

Lani dobio dvojku

Ali, u ocjenama za pojedine godine ipak nedostaje ocjena o tjelesnoj sposobnosti; najgore je u ocjeni opće tjelesne pripreme, s dvojkom, prošao prošle godine, prethodnih je godina imao puno više ocjene, ali mu je prosječna ocjena bila ipak četvorka.

Josipović odabrao osam tjelohranitelja

Ravnateljstvo policije i Ured predsjednika Republike dogovorili su se o novom režimu sigurnosti predsjednika Josipovića i njegove obitelji. Riječ je o zaštiti koja udovoljava sigurnosnim standardima za osobe najvišeg ranga. Predsjednik je na uvid dobio biografije 20 vrhunski obučenih djelatnika Ureda za sigurnost, te se nakon upoznavanja s kandidatima odlučio za 8 djelatnika u svojoj pratnji.

Dosadašnja pratnja, koju su činila četiri zaposlenika Ureda za sigurnost, bila je nedovoljna. Rad u više smjena, putovanja i iscrpljenost djelatnika policije mogli su ugroziti sigurnost predsjednika, a prekomjerni broj radnih sati prijetio je kršenjem Zakona o radu, tvrde izvori iz policije. Također ističu da su kriteriji bili isključivo profesionalni. Time je, smatraju, završena neugodna epizoda koja je počela odbijanjem MUP-a da se Josipoviću dodijele “bivši Račanovi tjelohranitelji”. - Podjela u Uredu sigurnosti na desne i lijeve bila je put u politizaciju jednog od najosjetljivijih odjela, a to smo htjeli spriječiti - objasnio je izvor u policiji. ( G. Malić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 23:23