VELIKI SKANDAL

THE SUN SE ISPRIČAO ZBOG ČLANKA U KOJEM JE HTIO OSRAMOTITI I HRVATSKU 'Naš reporter je lagao, dokazala nam je hrvatska policija'

ZAGREB - Priča britanskog tabloida The Sun o putovanju 'izbjegličkom rutom' bez upotrebe putnih isprava privukla je veliku pozornost u Velikoj Britaniji, no ne zbog svojih tvrdnji već zbog pravovremene reakcije hrvatske policije.

Nakon što Ravnateljstvo policije u subotu objavilo demanti u kojem je navedeno točno vrijeme i lokacija ulaska i izlaska reportera Emilea Ghessena iz Hrvatske, zajedno sa skenom njegove putovnice, The Sun je u nedjelju uklonio sporni članak sa svojih online stranica i objavio kratko priopćenje kako 'istražuje točnost navoda' iz tog članka. Britanski dnevnik tada se i ogradio od priče, napomenuvši kako se zapravo ne radi o njihovom reporteru, već o novinaru slobodnjaku, čije su priče prenosile nacionalne televizijske postaje, internet portali i tiskovine.

NOVINAR KOJI JE LAGAO O PUTOVANJU BEZ PUTOVNICE NESTAO S INTERNETA 'Istražujemo istinitost njegovih tvrdnji...'

Britanski Independent i The Guardian prenijeli su priopćenje Ravnateljstva policije, kao i Facebook objavu ministra Ranka Ostojića, koji je rekao kako mu je 'drago kad policija brzo pronađe lažove' i 'uhvati ih u laganju o skrivanju u WC, gdje im je i mjesto kao i novini koja ga drži'.





Drago mi je kad policija brzo pronađe lažove ...tkz. Profesionalne novinare...i uhvati ih u laganju....o skrivanju u wc...gdje mu je mjesto...kao i novini koja ga drži...

Posted by Ranko Ostojić on 5. prosinca 2015




Nakon što je zatrpan optužbama kako je lagao, Emile Ghessen je obrisao svoje Twitter i Facebook profile, a svoj YouTube profil, na kojem je objavljivao video uratke o svojem putovanju, je učinio zatvorenim za javnost.

HRVATSKA POLICIJA RAZOTKRILA LAŽ BRITANSKOG NOVINARA 'Nije prošao kroz RH bez papira, evidentiran je i imamo sken njegove putovnice'

Nakon što je jučer objavljen demanti Ravnateljstva policije u kojem se poriče da je britanski novinar Emile Ghessen prošao kroz Hrvatsku bez da je pokazao svoju putovnicu, vijest su prenijeli i britanski mediji, pa tako Independent prenosi i izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je rekao kako mu je 'drago kad policija brzo pronađe lažove' i 'uhvati ih u laganju o skrivanju u WC, gdje im je i mjesto kao i novini koja ga drži'.

The Sun je danas objavio ispravak netočne informacije na svojim stranicama, u kojem navodi kako su 'saznali da su prevareni'.

- Suprotno od onog što nam je rečeno, i što smo objavili, gospodin Ghessen je sa svojom putovnicom ušao i izašao iz hrvatskog grada Zagreba. To su nam potvrdile i hrvatske vlasti. Također vjerujemo da je koristio putovnicu i na drugim prijelazima u Europi. Njegova priča, stoga, nije pokazala kako europske granice imaju slabe kontrole, stoji u ispravku.

Iako je priča dokazano netočna, to ipak nije zaustavilo zastupnika UKIP-a Nigela Faragea da ju na svojem Twitteru iskoristi kako bi još jednom pozvao na izlazak iz EU.









- Novinar Sun-a prošvercao se od Turske do Pariza bez putovnice u šest dana. Bili bi sigurniji izvan EU, napisao je Farage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:41