IZNENAĐENJE

TEPEŠ ĆE PREDSTAVLJATI HRVATSKU U EUROPI Bit će zamjena Stieru u Europskom parlamentu

 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Zastupnici Europskog parlamenta (EP) jučer su završili i zadnji radni tjedan u Bruxellesu prije godišnjih odmora te će praktički do početka rujna biti slobodni. Sljedeći tjedan se računa kao “zeleni tjedan” u kojem se zastupnici EP-a mnogu posvetiti radu u svojim izbornim jedinicama ili službenim putovanjima.

To donekle olakšava i daje malo vremena za razmišljanje onim hrvatskim eurozastupnicima koji su se aktivirali na domaćoj političkoj sceni uoči izvanrednih izbora, a prije svega sigurnom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i njegovim sadašnjim kolegama u stožeru Davoru Stieru i Ivani Maletić.

Dakle, kad je riječ o obvezama u Europskom parlamentu, u vremenu do parlamentarnih izbora u Hrvatskoj oni neće morati dati ostavke na svoje pozicije u EP-u. Ali može se očekivati da će budući predsjednik HDZ-a to učiniti, a ako pobijede na izborima, to bi mogli učiniti i Davor Stier, koji zapravo vodi Plenkovićevu kampanju, i Ivana Maletić, na koju Plenković računa kao na ključnu osobu u doradi gospodarskog programa HDZ-a, a ako budu u situaciji da sastavljaju Vladu, i kao ministricu.

Euroskeptici

Ako bi netko od njih, ili sve troje, oslobodio mjesto u EP-u, u Bruxellesu i Strasbourgu umjesto njih bi se mogli naći komodor Ivica Tolić iz HDZ-a, Ivan Tepeš iz HSP-a AS, sadašnja veleposlanica Bosne i Hercegovine u Rimu Željana Zovko. Oni su sljedeći na listi koju je za europske izbore sastavio HDZ.

Kad je riječ o praksi u EP-u, ne postoji obveza za bilo koga od njih da predaju mandate, pa ni za predsjednika stranke.

I u prošlosti je bilo slučajeva da su eurozastupnici bili i šefovi stranaka u svojim državama. Doduše, trenutno je to Marine Le Pen, šefica Francuske nacionalne stranke, a do prije par dana to je bio i Nigel Farage. Oni su euroskeptici koji su EU odlučili “razbijati iznutra”, i to koristeći novce Europske unije.

Kako se računa da zastupnici EP-a i pošto dobiju mandat žive u svojim državama, za što za svaki dan sudjelovanja na sastancima u Bruxellesu i Strasbourgu dobiju i dnevnice od 306 eura, oni mogu i dalje biti aktivni u svojim političkim strankama. Međutim, ne mogu istodobno obnašati dužnost u vladi ili javnoj službi.

Povratak u Zagreb

Iz stožera Andreja Plenkovića, iako to nisu do kraja izričito rekli, dali su naslutiti da će se i Plenković i Stier vratiti u Zagreb.

- Sada je stanka u zasjedanju i Andrej Plenković će cijelo to vrijeme biti u Hrvatskoj. Ako postane premijer ili bude zastupnik u Saboru, njegova će funkcija bit nespojiva s onom u Bruxellesu - rekli su jučer u Plenkovićevu izbornom stožeru. Što se tiče europarlamentarca Davora Stiera, u stožeru su nam jučer rekli da se, ako Plenković bude smatrao da je potreban stranci, i on spreman vratiti u Hrvatsku.

Kao zamjene u EP u tom slučaju idu sljedeći s liste za EP - komodor Ivica Tolić i Ivan Tepeš iz HSP-a AS.

U Hrvatsku bi se mogla vratiti i potpredsjednica HDZ-a te voditeljica radne skupine za izradu izbornog programa Ivana Maletić. No, ona bi to, kako se priča u stranci, napravila ako HDZ pobijedi na izborima, u tom slučaju može računati i na ministarsku poziciju. Takva opcija se za nju spominjala i uoči stvaranja Vlade HDZ-a i Mosta, ali je na kraju mjesto ministra za EU fondove i regionalni razvoj dobio Tomislav Tolušić.

U slučaju zamjene mjesta u EP-u komodor Tolić sigurno bi bio u skupini Europske pučke stranke kojoj pripada HDZ. Ali je teško predvidjeti gdje bi se priključio Tepeš.

On je bio na listi zajedno s Ružom Tomašić, koja se u EP-u pridružila skupini Europskih konzervativaca i reformista (glavna stranka u toj skupini su britanski konzervativci).

Funkcije u odborima

Zastupnici EP-a, pogotovo oni iz redova EPP-a, sa zanimanjem prate kakva će biti politička sudbina Andreja Plenkovića i Davora Stiera jer će, ako se vrate u Hrvatsku, ostaviti važne funkcije u odborima EP-a. Plenković je potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku i šef izaslanstva za Ukrajinu, a već sada se raspituju tko bi ga naslijedio na tim važnim dužnostima.

Stier uživa veliki ugled u EPP-u, a na njega su kao koordinatora među članovima EPP-a računali sada kad se pripremaju promjene na sredini mandata Europskog parlamenta.

Ako treba, idem, još se nismo dogovorili

Andrej Plenković, kada postane predsjednik HDZ-a i na njihovoj listi uđe u Sabor, morat će dati ostavku na mjesto eurozastupnika, a prema pravilima Parlamenta EU, zamjenjuje ga onaj kandidat koji ima najveći broj osvojenih glasova od onih koji nisu ušli. To znači da će Ivan Tolić ići umjesto njega, a ako u Sabor uđe i Davor Ivo Stier i da ostavku u Parlamentu EU, onda će umjesto njega uskočiti predsjednik HSP-a AS Ivan Tepeš.

- To će ovisiti o prilikama u zemlji i rezultatu izbora, o tome s HDZ-om nismo razgovarali, ali ako do toga dođe, onda ću vjerojatno ići u Parlament EU jer sam bio na listi - rekao nam je Tepeš.

Inače, Tepeš je imao dogovor da u Parlament EU ode umjesto Ruže Tomašić, no kako je došlo do razlaza među njima, ona je ostala tamo, a Tepeš je u međuvremenu postao potpredsjednik Sabora. (G.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:47