SPORNO OTVORENJE

Talijani bijesni: Mesiću, Marco Polo je naš! Mi smo trebali otvoriti njegov muzej u Kini

Stjepan Mesić je tijekom svog posjeta Kini otvorio muzej Marca Pola, a kako kažu Talijani, isticao je njegovo porijeklo iz Hrvatske

RIM - Gian Antonio Stella, kvalitetan iako zagrižen talijanski istraživački novinar, okomio se na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, tvrdeći da je on u Kini otvorio muzej Marca Pola naglašavajući njegovo porijeklo iz Hrvatske. Stella nije propustio podsjetiti da je Mesićev prethodnik Tuđman tvrdio da je Polo „Hrvat rođenjem i porijeklom“.

Mlečanin po porijeklu

Zaustavimo se časak na tom detalju: sve da je zaista rođen u Korčuli - a nijedan dokument to ne potvrđuje (najmanje „rodna kuća“ izgrađena dugo poslije njegove smrti) - Marco Polo je evidentno Mlečanin po nizu elemenata. Prvo, samo u Mlecima tada i građani imaju prezime. Drugo, to prezime ne može ne biti venezijansko, jer je Polo tipičan lokalan oblik imena Paolo (u nas u to doba Paval, sada Pavao). Napokon, a to spominje i Stella, obitelj Polo je u mletačkoj župi San Trovaso zasvjedočena od X stoljeća. Praviti od Marca Pola naknadno Hrvata, čak izmišljati da mu je prezime bilo „Polić“, kretenski je anakronizam, koji onda daje priliku onome tko mrzi Hrvate da nam se ruga i da nas gadi.

Corriere della Sera tako koristi „slučaj“ stavivši u naslov i: „Zagreb nam krade junaka Milijuna“. Nije dopustiva njegova teza da je otok Korčula sav „veoma venezijanski“ jer su Mleci izgradili grad Korčulu, pa i zato što je bio feud obitelji Zorzi. Po toj logici je Lombardija „veoma austrijska“, a valjda i Toscana dok su joj veliki vojvode bili Habsburgovci.

Hrvatski umjetnici

Stella se uhvatio još cijelog niza zbiljskih ili izmišljenih hrvatskih iredentističkih floskula, demonstrirajući vlastiti oberpoznati italovenetski iredentizam. Mogu i razumjeti (iako ne i dijeliti) njegovo zgražanje nad činjenicom da je izložba hrvatske umjetnosti u Vatikanu donijela djela umjetnika koji nikako nisu bili etnički Hrvati ni stanovnici Hrvatske, nego Talijani čija su djela prodana u naše krajeve.

Stella se čak zgraža što Hrvati svojataju „venezijansku baziliku u Poreču“! Ta Eufrazije ju je dao sagraditi dok Mleci nisu još ni nastali i ona je ekskluzivno bizantska. To što je sada u Hrvatskoj drugi je par rukava, jer Poreč nikada po stanovništvu nije bio hrvatski do 1947., kao što je drugi par rukava kako je taj dio Aquilejske patrijaršije pao u šape mletačkome krilatom lavu (ukradenome iz Tarsa, kad je već o lupežima riječ).

Stella je još manje u pravu kada tvrdi da Hrvati svojataju Giorgia Orsinija, tvrdeći da je Juraj Dalmatinac i iz Zadra.

Moralno pravo

“Majka kretenâ je vazda noseća”, kaže stara talijanska poslovica. Ne odnosi se, naravno, samo na Italiju, ali je ni ne izuzima, kao što se vidi iz ovog primjera. Dobar bi običaj bio neutralizirati kretene prvo u svom dvorištu, jer to onda daje moralno pravo uprijeti prstom u kretene koji bi naše dvorište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:23