AFERA HYPO

Tajno poslovanje Haidera i Zagorca

Austrijsko tužiteljstvo sumnja da su Vladimir Zagorec i Jörg Haider oštetili Hypo banku
 Dijana Mijatović/CROPIX

ZAGREB - Austrijsko tužiteljstvo u sklopu istrage o Hypi banci počelo se baviti i projektom Punta Skala kod Zadra zbog indicija da je banka na njemu izgubila 15 milijuna eura.

Prema pisanju austrijskih medija, postoje sumnje da su tih 15 milijuna eura u vlastiti džep stavili prijašnji čelnik austrijske pokrajine Koruške Jörg Haider, umirovljeni general Vladimir Zagorec i bivši članovi Uprave Hypo banke Günter Striedinger i Walter Groier.

Računi u Lihtenštajnu

Oni su najprije, kako prenosi Kleine Zeitung, kupili nekretnine, koje su potom, koristeći se računima, a vjerojatno i tvrtkama u Lihtenštajnu, prodali Hypo banci uz priču o iznimno dobroj investiciji u taj turistički projekt. No, prema sumnjama tužiteljstva, ta kupnja financijski je bila negativna za Hypo banku, dok su Haider, Zagorec i ostali dobro zaradili.

Projekt Singolus

Mediji u Austriji istu skupinu ljudi predvođenu Haiderom, koji je poginuo u prometnoj nesreći, povezuju s još jednom skupom prodajom zemljišta Hypo banci, projektom Singolus u Umagu pri čemu se ne spominje iznos “zarade” u tom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:16