EKSKLUZIVNO

TAJNI SVIJET PREMIJEROVA BRATA ‘Naš Krešo nije loš, ali nekad voli popiti i ulaziti u čudne poslove’

Reporterka Jutarnjeg lista otkriva sve o neobičnom Krešimiru Milanoviću, čovjeku kojega Linić proziva za sukob interesa

Ja u politici nemam prijatelja, ni rođeni mi brat nije prijatelj - ponovio je premijer Zoran Milanović nekoliko puta otkako je u siječnju otvorena afera Branka Šegona, pomoćnika ministra financija Slavka Linića.

Za razliku od ministra Linića koji je govorio da mu prijatelji ostaju prijatelji i poslije afera, premijer Milanović je istaknuo da nema povjerenja ni u koga, pa ni u rođenog brata.

LINIĆEVE OPTUŽBE 'Milanović me želi zatvoriti, tajne službe prate me po njegovom nalogu'

A Milanovićev brat dobro je poznat našim sugovornicima iz premijerove blizine kao nestašan član obitelji. S njim, čini se, nikad nije dosadno: razni neuspješni poslovi, krediti, problemi, zabave, pijanstva... Premijerov mlađi brat Krešimir Milanović voli noćne provode, razveo se nakon nekoliko godina braka, pa je danas, kažu, često okružen mladim zgodnim djevojkama, obilazi zagrebačke klubove, kafiće, a poslovi kojih se uhvatio uglavnom stoje.

Oni koji poznaju 44-godišnjeg Milanovića kažu da je potpuna suprotnost šefu SDP-a.

Jer, dok je Zoran Milanović uživao u intelektualnim debatama kao student, njegov mlađi brat bio je skloniji razuzdanom stilu života.

- Krešo je šarmantniji i opušteniji od Zorana, karakterno su potpuno različiti, ali Krešo je nepouzdan - kaže nam izvor blizak braći Milanović.

No, šef SDP-a oduvijek, doznajemo, zna da mu je brat potencijalna tempirana bomba kad je riječ o njegovoj političkoj karijeri.

KOMENTAR GL. UREDNIKA Umjesto žestokog udara, vidjeli smo tek strahovit izljev netrepeljivosti

- Uvijek se ograđivao od njega, pa ministrima je znao govoriti da mu ne rade nikakve usluge ako ih nazove njegov brat, da mu se ne javljaju, da ga ignoriraju. Krešo je takav, njemu je sve to zabavno, ponosan je na brata, ali ujedno mu šteti takvim ponašanjem - kaže nam izvor.

Međutim, objašnjava naš izvor, braća su svejedno u dobrim odnosima te se često nalaze u Taču, omiljenom Milanovićevu restoranu.

- Znam da su zajedno išli na skijanja, a i obitelj Milanović njeguje obiteljske ručkove i druženja - kaže nam izvor.

Ali dosad se u medijima Milanovićev brat nije toliko pojavljivao, uspio je ostati prikriven.

U mandatu Zorana Milanovića javno ga se spominjalo samo u kontekstu tvrtke Magnitudo, čiji je bio osnivač, a koja je dobila kredit od Nove ljubljanske banke.

To je jedna od četiri tvrtke s kojima se povezivalo Krešimira Milanovića, diplomiranog ekonomista.

Najnoviju tvrtku TYC d.o.o. iz Zagreba registirao je u veljači ove godine.

Tvrtka je registirana za djelatnosti: nautički turizam, trgovina i usluge te kao turistička agencija, a direktori su Sandi Kuplen i Tibor Skala, ekipa koja sudjeluje u organizaciji Ultra festivala u Splitu. Poznato je da je i Krešimir Milanović angažiran na tom projektu.

Prva tvrtka s kojom se Krešimira Milanovića povezivalo je Marbo Produkt d.o.o. u kojoj se od 2005. do 2006. godine vodio kao direktor.

Tvrtka se bavi proizvodnjom, trgovinom i uslugama. Vodi se i kao osnivač tvrtke Magnitudo d.o.o. koja je osnovana još 2004., a bila je registrirana za poslovanje nekretninama.

Milanović je u toj tvrtki bio aktivan do 2011., kad je ostvarila ukupne prihode od sto kuna, a tu godinu završila je u gubicima, a ni kasnije nije ostvarila nešto veće prihode te je 2013. prijavila gubitak nakon oporezivanja u visini od 1,4 milijuna kuna.

Ništa bolje ne posluje ni Milanovićeva tvrtka Modestus d.o.o., čiji je račun u blokadi više od 500 dana, odnosno od prosinca 2012. godine. Tvrtka je također prijavljena za poslovanje s nekretninama. Osnivači su Igor Maksimiljanović i Tomislav Šimunac, a Milanović je u njoj direktor od 2007. godine.

Ni ta firma nije prijavljivala značajnije prihode, pa je 2010. prijavila prihod od 400 kuna, 2011. je ostvarila prihode od sto kuna te 2012. nije prijavila ništa, a 2013. je također prijavila sto kuna prihoda. Godine 2013. prijavili su gubitak od 700 kuna nakon oporezivanja.

Obitelj Milanović, inače, potječe iz Glavica pokraj Sinja. Otac Stipe kao 17-godišnjak se učlanio u Komunističku partiju u Glavicama. Premijerov otac završio je ekonomiju.

Premijerovi roditelji Stipe i Gina (Đurđica) Matasi upoznali su se 1965. godine na zabavi na koju je Stipe Milanović došao s prijateljem Vladom Veselicom.

Vjenčali su se 1966., a kum je bio Veselica. Krešimir i Zoran odrastali su u zagrebačkim kvartovima Trnje i Knežija.

O Krešimiru Milanoviću pisalo se u kontekstu gradnje vile s pogledom na Lapad, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Dubrovniku.

Radove na toj vili izvodila je tvrtka Konel, koju je jučer na tiskovnoj konferenciji spomenuo bivši ministar financija Linić.

Podsjetimo i da se 2010. Milanović našao u središtu pažnje jer je vozio u alkoholiziranom stanju te navodno bježao policajcima u Mercedesu A klase u vlasništvu njegove punice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:22