NOVI BROJ GLOBUSA

TAJNI PLAN DESNICE Na referendumu o ćirilici ujedinit ćese 8 stranaka, 2 udruge i Crkva

Vrh HDZ-a izdao je lokalnim organizacijama diljem zemlje naredbu: Počnite skupljati potpise za referendum o ćirilici, a 1. prosinca svaki HDZ-ovac mora izaći na referendum o braku i zaokružiti za
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - S jedne strane stola sjedili su predstavnici “Stožera za obranu hrvatskog Vukovara” Tomislav Josić, Marijan Živković i Vlado Iljkić. Preko puta njih bili su saborski zastupnici HDZ-a i pravni eksperti Vladimir Šeks i Davorin Mlakar. Moderator sastanka bio je prijatelj stožeraša, Vukovarac, ali i HDZ-ov zastupnik Zvonko Milas. Nakon gotovo četiri sata nastalo je precizno referendumsko pitanje koje bi trebalo jamčiti da Kukuriku-koalicija neće moći srušiti referendum o dvojezičnosti u Vukovaru. Globusov izvor s tog sastanka potvrdio je da su upravo Šeks i Mlakar sročili sljedeće pitanje:

“Jeste li ‘za’ ili ‘protiv’ da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?”

KARAMARKO 'U Vukovaru nisu bile dvije kolone. Bila je jedna u kojoj je bilo 100.000 građana'

Taj prošlotjedni sastanak bio je prva konkretna pomoć HDZ-a Tomislava Karamarka Stožeru za obranu hrvatskog Vukovora.

A to je tek početak.

“Nas ova potpora Stožeru, ali i inicijativi U ime obitelji puno košta. Prognoziraju nam da ćemo se utopiti na desnici i da nam se politički centar neće htjeti približiti. No, mi nećemo odustati. HDZ se vraća kući. Više nema ideoloških kompromisa. Naši birači žele jasan i pošten stav prema ideološkim vrijednostima i oni će ga dobiti”, govori mi jedan suradnik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Ovaj tjedan šef HDZ-a trebao bi se, tvrde mi u HDZ-u, obratiti javnosti i pozvati građane da izađu na referendum građanske inicijative ‘U ime obitelji’ te da glasaju za unošenje odredbe u Ustav da je brak zajednica muškarca i žene. U istom obraćanju šef HDZ-a pozvat će građane da potpišu peticiju za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti u Vukovaru. Zasada se pretpostavlja da bi to svoje obraćanje naciji Karamarko mogao napraviti krajem tjedna kada bude na nekom od zagrebačkih štandova Stožera davao svoj potpis za raspisivanje referenduma. Nakon njega to bi u svojim sredinama trebali napraviti ostali poznatiji HDZ-ovci, dakle saborski zastupnici i članovi Predsjedništva stranke.

To će biti samo predstava za javnost u kojoj će HDZ-ovi šefovi samo poslati poruku.

Za to vrijeme u potpunoj se tajnosti odvija cijela akcija.

KARAMARKO IRONIČNO O VUKOVARU 'Naravno, HDZ je kriv! Mi stojimo iza svega...'

Tako je još prošli tjedan Predsjedništvo HDZ-a dalo naputak županijskim organizacijama da se pripreme za prikupljanje potpisa za raspisivanje vukovarskog referenduma. Ovi su taj naputak spustili na gradske organizacije, a ovi na temeljne ogranke.

Nekoliko tisuća članova stavljeno je u pripravnost.

Vrh HDZ-a u tom naputku županijskim organizacijama nije spominjao referendum o braku koji bi se trebao održati 1. prosinca.

Nije, jer su HDZ-ove lokalne organizacije već uključene. Još proljetos zajedno s volonterima iz katoličkih župa marljivo su sakupljali potpise. Ovog i sljedećg tjedna predsjednici temeljnih ogranaka intezivno održavaju stranačke sastanke na kojima traže široku mobilizaciju.

“Svaki HDZ-ovac mora izaći na referendum o braku i zaokružiti za”, glasi naredba.

Mladež HDZ-a je po društvenim mrežama raširila naputak za studente kako mogu glasovati u mjestu studiranju tako da se ne moraju vratiti doma.

Stranačke Zajednice žene intezivno pozivaju da se izađe na referendum.

HDZ se prema oba referenduma ponaša kao prema pravim izborima, piše Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:41