AFERA SELIDBA

TAJNI LIFT RAZDORA Vlada Kolindi u novoj rezidenciji sigurnost jamči dizalom koje ne radi 30 godina

Osiguranje bi dovezlo predsjednicu u garažu i u poluminutnoj vožnji liftom bi se stizalo u zgradu
 CROPIX

Bude li novoizabrana predsjednica Kolida Grabar Kitarović stolovala u rezidenciji u Visokoj ulici, njezina sigurnost neće biti ugrožena, potvrdio je izvor iz Vlade za Jutarnji list.

Kako nova predsjednica i njezina službena pratnja ne bi svakodnevno morali prolaziti uskim gornjogradskim ulicama na kojima postoji teoretska opasnost od stvaranja blokada, ponuđeno je novo i sigurno rješenje. A to je garaža na Tuškancu, iz koje lift direktno vodi u rezidenciju u Visokoj, čime se gotovo u potpunosti eliminira opasnost od ugrožavanja gospođe Kolinde Grabar Kitarović.

Prema tvrdnjama svjedoka, lift koji spaja zatvorenu garažu na Tuškancu i vilu u Visokoj postoji, ali nije u funkciji više od 30 godina. Unatoč tome, Vlada tvrdi da bi se u pogon mogao staviti već za nekoliko dana (Foto: Bruno Konjević/CROPIX)

Lift izvan funkcije

Radi se o garaži smještenoj preko puta ulaza u javnu garažu Tuškanac, koja je za potrebe Vlade i Sabora sagrađena prije četrdesetak godina. Zatvorenog je tipa i unutra može stati sedam službenih vozila, a tu je i spomenuti lift koji je trenutačno ograđen i ne koristi se, ali se vrlo brzo može staviti u funkciju.

To znači da bi osiguranje svaki dan dovezlo predsjednicu u čuvanu garažu i u poluminutnoj vožnji liftom bi se stizalo u zgradu u Visokoj bez opasnosti narušavanja njezine sigurnosti.

- Razumije se da je sigurnost predsjednice važno pitanje i ovo je način na koji može biti riješeno. Kao štićena osoba imat će svu zaštitu koja joj pripada po zakonu, od čuvanja stana u kojem živi i zaštite članova obitelji, do adekvatnog osiguranja njezine rezidencije - rekli su nam u Vladi.

Kolinda bez odgovora

U Uredu izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nisu bili previše raspoloženi za komentar ove mjere.

- Zna se tko je zadužen za davanje takvih procjena koje se odnose na sigurnost predsjednice države. To je sve što možemo reći o toj temi - poručili su nam iz Ureda.

- Lift i pješački tunel koji služi za komunikaciju zgrade u Visokoj i garaže na Tuškancu nikako ne može biti ni glavni ni pomoćni ulaz u Ured predsjednika. Riječ je o potpuno nesigurnom prolazu. Samo zamislite što bi se dogodilo u slučaju potresa i urušavanja objekta - rekao nam je sugovornik, stručnjak za sigurnosna pitanja.

Sporna pitanja

Prema njegovim riječima, lift koji se spominje nije u funkciji punih 30 godina i teško je reći da bi ga se lako moglo staviti u funkciju. Upitno je u kojem je stanju konstrukcija lifta, može li se u njemu voziti štićena osoba prve kategorije i njeni suradnici, kakvi su električni vodovi itd. Naš sugovornik tvrdi i da Ulica Tuškanac, koja vodi prema garaži, nije sigurnija za predsjedničku kolonu od one koja vodi prema Visokoj ulici: - Riječ je o uskoj ulici s dvosmjernim prometom u kojoj sigurnost nije zajamčena.

Naši sugovornici također navode da bi u sklopu sigurnosnih mjera oko objekta u Visokoj ulici bilo potrebno pomaknuti kolni ulaz u dvorište nekoliko metara prema naprijed od postojećih ulaznih vrata. To bi se moglo učiniti postavljanjem još jednih ulaznih vrata. Na taj bi se način napravio zaštitni koridor do samog ulaza u zgradu Ureda predsjednika koji sad iznosi samo dvadesetak metara.

Milijun i pol kuna za novi detektor

Počasno zaštitna bojna jedna je od institucija koja bi trebala biti uključena u izradu sigurnosnog elaborata potencijalnog budućeg Ureda predsjednika.

Njeni pripadnici danas obavljaju zadaću unutarnjeg i vanjskog osiguranja Ureda predsjednika na Pantovčaku.

Budu li i dalje obavljali tu dužnost, njeni bi pripadnici trebali pregledati objekt u Visokoj kako bi dali svoje mišljenje o broju ljudi koji bi bio angažiran na osiguranju objekta, ali i o ugradnji potrebnih sigurnosnih uređaja.

No, kako saznajemo, dosad nije izdana zapovijed zapovjedniku bojne za obavljanje te zadaće. Jedan od uređaja koji bi trebalo nabaviti i instalirati je i detektor kroz koji prolaze gosti, ali i zaposlenici Ureda pri ulasku u objekt. Kako saznajemo, u slučaju preseljenja ureda, za ured u Visokoj trebalo bi naručiti novi detektor, a njegova cijena je oko milijun i pol kuna.

Pitanje je iz kojih bi se to izvora financiralo.

Osim toga, upitno je koliko bi brzo taj uređaj mogao biti nabavljen.

To je samo jedna od osnovnih sigurnosnih uređaja koji je potrebno ugraditi u novi ured.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:45