AFERA MITO ZA SUCE

Tajne snimke razgovora Šeksa i Tadića: Oko one presude, bilo je onako kako sam ja rekao

Izjava Šeksa svjedoči o tome da je prije vremena znao kakva će biti odluka Vrhovnog suda
 Vlado Kos / Cropix

- Jesam ti rekao oko one presude? Krivo su ti i neistinito govorili. Ono kad si bio s predsjednikom Vrhovnog suda, rekli su ti da će jedno biti ukinuto, a bilo je onako kako sam ti ja rekao - kaže Vladimir Šeks, u to vrijeme potpredsjednik Hrvatskog sabora, Dragi Tadiću u jeku akcije prikupljanja novca za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda.

U tome su, uz Dragu Tadića i njegovu suprugu, sudjelovali i saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić te novinarka Glasa Slavonije i bliska Glavaševa prijateljica Sanja Marketić .

Slučaj garaža

Iz tog dijela razgovora Šeksa i Tadića može se naslutiti kako je Tadić imao informaciju da bi dio presude Glavašu za ratne zločine mogao biti ukinut. Takve informacije širile su se Osijekom među Glavaševim pristašama, a stizale su iz vrha HDSSB-a.

Naime, tvrdilo se kako je iskaz koji je dala Gordana Getoš u slučaju selotejp bio pribavljen na nezakonit način, što je Glavaša trebalo osloboditi odgovornosti za ubijanje civila na obali Drave, prethodno ispitivanih, mučenih i vezanih selotejpom.

U krugovima HDSSB-a o tome se govorilo kao o sigurnoj stvari, a optužbe za slučaj garaža, smatrali su, nisu mogle biti povod da se Glavašu izrekne ozbiljnija zatvorska kazna.

Kao što je poznato, cijela istraga protiv Glavaša zbog ratnih zločina u Osijeku i počela je zbog slučaja garaža, ubojstva dvojice srpskih civila koji su u neposrednoj blizini Glavaševa ratnog ureda bili prisiljeni piti kiselinu iz akumulatora.

Optužbe za slučaj selotejp, međutim, bile su puno ozbiljnije jer je Gordana Getoš u svom prvom iskazu - koji je poslije povukla - spominjala Branimira Glavaša kao izričitog nalogodavca likvidacija.

U toj je akciji ubijeno desetak civila, što je taj dio optužnice činilo mnogo težim za Glavaša od onoga dijela koji se odnosi na dvije likvidacije u slučaju garaža.

Izuzimanje iz spisa

Gordana Getoš je svoj iskaz poslije povukla, a Glavaševi su branitelji, inzistirajući na toj činjenici, tražili da njen prvi iskaz, u kojemu je teretila Glavaša, bude proglašen nezakonitim dokazom i da ga se izuzme iz spisa.

Na tome su gradili uvjerenje da bi taj dio optužbi Vrhovni sud mogao odbaciti i da bi Glavašu kazna mogla biti znatno smanjena.

Šeksova izjava, također, svjedoči da je on znao kakva je presuda Glavašu bila i da je očito, za razliku od onoga što je poslije govorio u javnosti, bio upoznat kako je postupio Vrhovni sud.

S obzirom na poznat Šeksov utjecaj na pravosuđe, kao i na to da je uvelike utjecao na raspored kadrova u pravosuđu, ne čudi informacija što je mogao znati kakvu je odluku u slučaju Glavaševe žalbe na desetogodišnju zatvorsku kaznu donio Vrhovni sud.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:05