UNIŠTAVANJE DOKAZA

Tajne službe RH vodile su obavještajni rat protiv Haaga

Istraga o topničkim dnevnicima usmjerit će se prema bivšem obavještajnom vrhu
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Istraga o topničkim dnevnicima usmjerit će se prema nekadašnjem vrhu obavještajne zajednice, zaključeno je na sastanku Savjeta za suradnju s Haškim sudom na kojem su prije dva tjedna sudjelovali glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i sada već bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Na sastanku se analizirao nedavni posjet Sergea Brammertza, glavnog haškog tužitelja, u svjetlu informacija koje su tom prilikom razmijenjene. Kako doznajemo, Brammertz je inzistirao da se istraga o topničkim dnevnicima proširi i na najviše dužnosnike obavještajne zajednice iz 1998. i 1999. godine kada je, prema podacima do kojih je do sada došla istraga, uništen i ukraden najveći broj klasificiranih dokumenata HV-a i MORH-a vezan uz akciju “Oluja”.

Na činjenicu da se protiv Marina Ivanovića djelatnika SIS-a iz tog vremena (sada člana braniteljskog tima Ante Gotovine) već vodi kazneni postupak, Brammertz je uzvratio mišljenjem kako je riječ o nižepozicioniranoj osobi koja je imala i svoje nalogodavce tj. zapovjednike.

Brammertz smatra da Ivanović nije djelovao na svoju ruku, već po nalogu ili uz dozvolu Markice Rebića, tadašnjeg Tuđmanovog savjetnika za nacionalnu sigurnost i šefa vojne obavještajne službe.

Haški tužitelj raspolaže dokumentacijom MORH-a i HV-a iz koje je vidljivo da su tajne službe RH 1998. i 1999. vodile intenzivan obavještajni rat protiv Tribunala, koji je za cilj imao i zaštitu osoba osumnjičenih za ratne zločine. Cilj tih akcija bio je otežavanje rada haškom Tužiteljstvu, utjecaj na moguće svjedoke, te zaštita pojedinih osumnjičenika - izrijekom su navedeni Dario Kordić i Ante Gotovina.

Da Brammatz raspolaže s dokumentacijom tajnih službi koja to dokazuje, potvrdio nam je i jedan član Savjeta za suradnju s Haagom. “Do tih saznanja došla je i istraga povodom nestanka dokumentacije iz Oluje, pa ćemo tim tragom intenzivnije nastaviti”- tvrdi izvor Jutarnjeg lista.

Neslužbeno doznajemo da presuda Gotovini i ostalim optuženim generalima možda biti donesena već u listopadu ove godine, nakon čega topnički dnevnici postaju irelevantni za dinamiku pregovora s EU. No, do tog vremena hrvatska vlada mora učiniti sve da pokaže kako tu istragu provodi temeljito.

Istraga će se nastaviti i nakon donošenja presude u Haagu, tvrdi sugovornik Jutarnjeg lista i član Savjeta za suradnju s Haškim sudom, sve dok ne budu kažnjeni odgovorni za nezakonito raspolaganje vojnim i službenim tajnama bez obzira na kojoj se razini zapovjedanja nalazili.

Markica Rebić upozoravao Tuđmana na 'skretanja' prof. Ive Josipovića

U jednom od službenih dopisa predsjedniku Tuđmanu iz srpnja 1998., Markica Rebić upozorio je na problematičan stav prof. Ive Josipovića o “pravnim slučajevima Oluja i general Gotovina”.

“Služba je za potrebe prof. Josipovića i tima pravnih stručnjaka nabavila najnoviju svjetsku stručnu literaturu... U nekoliko navrata SIS je dobivao od prof. Josipovića posredno ili neposredno stručna mišljenja koja su se bitno razlikovala od mišljenja ove Službe, naročito u pravnim slučajevima “Oluja” i “general Gotovina”- piše Markica Rebić.

U izvješću Tuđmanu, Rebić upozorava da se odvjetnici nekih generala ( Nobilo, Mikuličić, Prodanović) ne ponašaju u skladu s hrvatskim interesima, te pohvaljuje rad američkog tima odvjetnika ( Davida Rivkina i Luke Mišetića). Rebić upozorava Tuđmana da služba radi na “selekciji dokumentacije MORH-a”, kako ista ne bi bila zloupotrebljena protiv interesa RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:08