IMPERIJ UZVRAĆA UDARAC?

Tajna vojska Ive Sanadera zbog koje strahuje vrh HDZ-a!

Sanaderovo svjedočenje nije jedini problem za njegove bivše kolege
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Dan nakon povratka Ive Sanadera iz Sjedinjenih Država vodstvo HDZ-a provelo je u intenzivnim dogovorima.

Dodatne napetosti

- Lijepo je biti doma - komentirala je dan ranije šefica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor povratak bivšeg premijera Ive Sanadera u Hrvatsku. Ostali su HDZ-ovci u ponedjeljak manje-više šutjeli o tome. Međutim, Sanaderov povratak, kako doznajemo, unio je u redove vladajuće stranke dodatne napetosti. U HDZ-u se, naime, već neko vrijeme pripremaju za njegovo svjedočenje pred Istražnim saborskim povjerenstvom za Inu.

- Nitko ne zna što će Sanader tamo reći, niti što priprema, zbog čega su neki u stranci nervozni, doznajemo od izvora iz HDZ-a.

Svjedočenje nije jedino

No, Sanaderovo svjedočenje nije jedini problem za njegove bivše stranačke kolege. Naime, u HDZ-u se, doznajemo iz vrha stranke, pribojavaju da je Sanader moćniji nego što se to u ovom trenutku čini te da je njegov utjecaj na neke saborske zastupnike još uvijek velik. Izvori iz HDZ-a tvrde da Sanader, zapravo, ne kontrolira samo četiri, kako se nagađalo, nego čak sedam zastupničkih mjesta. U tom slučaju HDZ bi mogao izgubiti većinu. Osim toga, u vrhu HDZ-a strahuju kako je Sanader, osim onih za koje se zna da su mu još uvijek odani, u stalnom i redovitom kontaktu s čak troje članova najužeg vodstva HDZ-a.

Da je Sanaderov povratak u HDZ-u shvaćen ozbiljno govori i to što je u ponedjeljak održan niz neformalnih sastanaka vodstva HDZ-a. Vrh stranke ozbiljno je mobiliziran oko jednog jedinog pitanja: što će zaista reći i što može učiniti Ivo Sanader?

- Točno je da se u HDZ-u još plaše Sanaderova utjecaja. Zato je većina njegovih nekadašnjih bliskih suradnika iz stranke proteklih mjeseci marginalizirana - potvrdio nam je naš izvor.

Prisjetimo se, nakon Sanaderova neuspjela puča i njegova isključenja iz stranke, u siječnju ove godine, gotovo svi oni koji su stali na njegovu stranu, snosili su posljedice. Tako su sve funkcije koje su obnašali izgubili njegovi prijatelji Jerko Rošin i Mario Zubović. Bez mjesta u Vladi ostala je i ministrica bez portfelja Bianca Matković, koja je premještena na poziciju u Ministarstvo gospodarstva, a s “opomenama” su prošli i Petar Selem te Stjepan Fiolić. Donedavni šef Carine Mladen Barišić, snosio je sankcije u stranci mnogo prije negoli je pritvoren zbog afere s Fimi-medijom. Naime, prije nekoliko mjeseci Predsjedništvo stranke donijelo je odluku da Barišića ukloni s pozicije glavnog rizničara stranke.

Raspuštanje ogranka

Iz istih razloga raspušten je i zagrebački ogranak HDZ-a, u kojem su do tada velik utjecaj imali upravo Sanaderovi ljudi, a njegovo vodstvo predano je ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću.

Na listi “nepoželjnih” od početka je bio i šef Sabora Luka Bebić, koji slovi kao jedan od najpouzdanijih Sanaderovih prijatelja. Netrpeljivost između Bebića i premijerke, te šefice HDZ-a, Jadranke Kosor poznata je stvar. Njih dvoje proteklih mjeseci više su se puta sukobili na sjednicama Predsjedništva stranke, gdje su padale i teške riječi. Osim toga, u Saboru je Kosor, kad bi je napadala oporba, često morala intervenirati, tražeći dodatnu zaštitu. Smatrala je, naime, da Bebić ne dijeli dovoljno opomena oporbi, posebno SDP-u, što je u kuloarima potaknulo priče kako jedan od Sanaderovih bivših najbližih suradnika to radi namjerno.

Mravakov odvjetnik Šerić: Pozvat ćemo Sanadera da svjedoči u slučaju HEP - TLM

Branitelj pritvorenog bivšeg šefa uprave HEP-a Ivana Mravaka odvjetnik Branko Šerić najavio je u ponedjeljak da će kao svjedoka pozvati bivšeg premijera Ivu Sanadera.

- Kada se već vratio u Hrvatsku, poslat ću mu poziv da svjedoči u okviru istrage obrane u slučaju HEP - TLM. Okolnosti su takve da mu želimo postaviti niz pitanja - izjavio je Šerić, ne želeći otkriti detalje, pozivajući se na tajnost istrage.

Ivan Mravak je, kako smo već izvještavali, počeo kontinuirano iznositi svoju obranu u prostorijama USKOK-a. Iako to za sada nitko nije želio službeno potvrditi, u više je navrata, vezano uz razne poslovne “događaje” u HEP-u, između ostalih, spominjao i Ivu Sanadera. Prema neslužbenim informacijama, Mravak je ustvrdio da je i sporni ugovor o isporuci jeftine struje TLM-u, odnosno Aluminiju Mostar, uslijed kojeg je nastala inkriminirana šteta od 600 milijuna kuna, sklopio prema nalogu ljudi iz vrha politike.

Osim toga, Ivu Sanadera u sličnom je kontekstu spomenuo i bivši direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk, kada je u svojoj obrani u USKOK-u ispričao zašto je naložio da podružnice njegova poduzeća sklapaju poslove s tvrtkom Fimi-Media. ( Ž. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:06