RAZOTKRIVENO

TAJNA PONUDA ZA INU Otkrivamo pet uvjeta u pregovorima Hrvatske s Mađarima

Hrvatska bi strana željela da se sastanak održi krajem travnja. No, iz MOL-a još uvijek nema odgovora
 Sandra Šimunović/CROPIX

Hrvatski pregovarački tim u Budimpeštu je poslao prijedlog za nastavak pregovora o Ini. Hrvatska bi strana željela da se sastanak održi krajem travnja, dakle u narednih desetak dana. No, iz MOL-a još uvijek nema odgovora, tvrdi naš izvor.

Posljednji krug pregovora održan je u siječnju ove godine, ali bez konkretnog rezultata. Sada doznajemo da je Hrvatska spremna na stanovite ustupke ako se postigne kompromis oko upravljačkih prava u našoj najvećoj naftnoj kompaniji.

Realni okvir pregovora

- Kao drugi veliki dioničar želimo imati utjecaj na proizvodnju plina i nafte, na odluke o rafinerijama. Nemamo ništa protiv da na čelu Uprave bude predstavnik MOL-a, ali njegov zamjenik mora biti predstavnik Vlade i mora imati utjecaja na donošenje odluka i biti upoznat sa svim procesima donošenja odluka i u njima sudjelovati - tvrde naši sugovornici.

Kako nam je rečeno, to su točke dogovora na kojima će Hrvatska inzistirati. Uz, naravno, modernizaciju rafinerije u Rijeci. Ako bi MOL pristao na te ustupke, dakle podjelu upravljačkih prava i ulaganja u rafineriju Rijeka, hrvatska strana više ne bi pravila probleme oko budućnosti rafinerije Sisak. Preciznije, odluka o tome hoće li Sisak ostati rafinerijski pogon, skladište goriva ili nešto treće, dogovaralo bi se izvan okvira ovih pregovora, naknadno.

Poništavanje ugovora

Bitna je informacija, kako doznajemo, da je hrvatska Vlada spremna povući tužbu protiv MOL-a na Međunarodnom arbitražnom sudu UN-a u Ženevi. U njoj Zagreb traži proglašavanje ništavnim ugovora o upravljačkim pravima u Ini iz 2009., ali i glavnog ugovora o plinskom poslovanju. Mađari bi, naravno, istodobno trebali odustati od potraživanja od tri milijarde kuna nakon izdvajanja plinskog biznisa iz Ine.

Doznajemo da Mađari znaju za neke od ovih prijedloga, ali MOL uporno o tome odbija išta reći. Zašto?

Sve za Hernadija

Prilično je točna procjena, objašnjavaju naši izvori, da je glavna prepreka optužnica protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija. U MOL-u su čvrsto uvjereni da hrvatska Vlada izravno utječe na glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića kako bi nadležni sudovi donijeli pravomoćnu presudu protiv Hernadija. Mađari su u vezi s tim prilično paranoični i nitko ih ne može razuvjeriti da hrvatska Vlada, premijer i ministri nemaju veze s podizanjem optužnice protiv šefa MOL-a te da DORH radi autonomno i po zakonu.

- Uvjereni smo da bi MOL pristao na kompromis istog trenutka kada bi optužnica protiv Hernadija bila povučena - tvrde nam sugovornici. Kao primjer potpune madžarske nekooperativnosti navodi se i rad ekspertnih skupina koje su osnovane nakon prošlog kruga pregovora. Hrvatski članovi zatražili su od Ine određene dokumente koji se tiču poslovanja, financija i ostalih segmenata rada tvrtke. No, dobili su samo one koji su javno obavljeni, dok ostale madžarska strana odbija prezentirati.

No i hrvatska strana ima svog aduta u rukavu, a to je odluka Vrhovnog suda u slučaju presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina - MOL. Ako Vrhovni sud potvrdi presudu, to bidonijelo potpuno novu pregovaračku poziciju u odnosu na MOL.

Uvjeti hrvatskih pregovarača:

1. - Na čelu Ine može biti predstavnik MOL-a ali njegov zamjenik mora biti predstavnik Vlade

2. - Rafinerija Rijeka mora opstati i mora se modernizirati

3. - O budućoj djelatnosti u Rafineriji Sisak može se pregovarati nakon zaključenja pregovora

4. - Predstavnici Vlade u Upravi moraju imati utjecaj na donošenje odluka oko proizvodnje

5. - Hrvatska je spremna odustati od tužbe pred Arbitržnim sudom ukoliko MOL odustane od 3 milijarde kuna potraživanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:44