ZARAZA SE ŠIRI EUROPOM

Tajna mutirane E. coli: zašto je dvostruko smrtonosnija?

Ovaj novi oblik E. coli nije viđen u dosadašnjim epidemijama te bakterije koja sada hara Europom
 AFP

ZAGREB - U Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj zaraze smrtonosnom bakterijom Escherichia coli koja je već odnijela 17 života u Njemačkoj i jedan u Švedskoj. U 11 europskih zemalja zabilježeno je više od 1600 slučajeva zaraze, i to uglavnom u sjevernoj Njemačkoj ili kod osoba koje su boravile na tom području.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju da je riječ o novom obliku E. coli koji “nije viđen u dosadašnjim epidemijama” te bakterije.

Dani inkubacije

- To je jedinstven soj koji prije nije bio izoliran kod pacijenata. Ovaj oblik bakterije ima neke karakteristike koje ga čine zaraznijim i toksičnijim - izjavila je za AP Hilde Kruse, stručnjakinja za sigurnost hrane u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Smrtonosni oblik E. coli, koji je posljednjih desetak dana postao noćna mora za Europljane, nova je genetska varijanta rijetkog, enterohemoragijskog soja O104 (EHEC). Dr. Alexander Mellmann, stručnjak za genetiku bakterija, izjavio je za Telegraph da je novi oblik E. coli evoluirao tako da je postao ne samo toksičniji, nego se i bolje “priljepljuje” uz ljudske stanice, povećavajući vjerojatnost zaraze. Znanstvenike zabrinjava i to što se novi oblik opasne bakterije čini otpornim na mnoge antibiotike. Upozoravaju da zaraza još nije dostigla vrhunac jer je razdoblje inkubacije između devet i 13 dana.

Žene na udaru bakterije

Još se traga za izvorom zaraze za koju se na početku smatralo da potječe iz organski uzgojenih krastavaca iz Španjolske. Nakon što je zaustavljen uvoz krastavaca iz Španjolske, što je tamošnjim uzgajivačima nanijelo goleme gubitke, pokazalo se da to povrće ipak nije prouzročilo zarazu. Znanstvenici smatraju da opasni oblik E. coli potječe iz stoke te da je putem izmeta, korištenog kao gnojivo, dospio u povrće. Sumnja se da bi to moglo biti neko lisnato povrće.

Prvi simptomi zaraze su povraćanje i stalni proljev te lagano povišena temperatura, a zatim se kod dijela pacijenata razvija i potencijalno smrtonosni hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), praćen razaranjem crvenih krvnih stanica, otkazivanjem bubrega i teškim oštećenjem mozga.

- Ono što je neobično u ovoj zarazi E. coli jest visok postotak oboljelih od hemolitičko-uremijskog sindroma. Dosad je zabilježeno više od 400 slučajeva tog sindroma među 1500 oboljelih, dakle više od 30 posto. U dosadašnjim epidemijama bilježilo se najviše 15 posto hemolitičko-uremijskog sindroma. Što je razlog, još nije poznato - komentirao je primarijus Boško Desnica iz Bolnice za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Za razliku od prijašnjih epidemija E. coli, ovu karakterizira i to što je većina smrtnih slučajeva zabilježena kod žena koje čine i tri četvrtine pogođenih hemolitičko-uremijskim sindromom. Razlog bi mogla biti činjenica da žene češće jedu povrće nego muškarci i djeca.

Dobro operite ruke

No, stručnjaci upozoravaju da ne treba paničariti.

- Treba normalno nastaviti jesti povrće i voće, ali ih treba dobro prati i guliti. Nemojte slušati savjete vegetarijanaca, makrobiotičara i pobornika organske hrane koji jedu neoguljene krastavce, nego ih operite i ogulite, a prije jela operite ruke - kaže primarijus Desnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:16