NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

TAJKUN HSS-a BORISLAV HRLEC MILIJUNIMA ZA BIOELEKTRANU KUPIO JE STAN U VILI I ZAPOSLIO SINA Prevario je njemačkog investitora za 1,1 milijuna eura

Hrlec je, prema optužnici, investitora Jürgena Bertha Seinkea prevario uz pomoć Novozelanđanina Worthingtona
 Ranko Šuvar/CROPIX

Posljednji u nizu neuspješnih projekata HSS-ova tajkuna Borislava Hrleca , gradnja bioelektrane u Koprivničkom Ivancu preko tvrtke e-two-energy, doveo ga je na optuženičku klupu zbog zlouporaba teških 1,1 milijun eura.

Zagrebačko tužiteljstvo podignulo je optužnicu tereteći Hrleca da je tijekom 2009. i 2010. kao direktor izvukao iz e-two-energyja oko 8,5 milijuna kuna prevarivši pritom njemačkog partnera. Suoptuženi su i njegovi sinovi Boris i Bojan Hrlec, te Verica Petrović, čiji je sin u braku s kćeri bivšeg šefa HSS-a Josipa Friščića, kao i Novozelanđanin Garth Peter Worthington.

Drvena sječka

Tvrtka e-two-energy trebala je u Koprivničkom Ivancu graditi termoelektranu na drvenu biomasu, projekt vrijedan više od 70 milijuna eura. Investitor je zapravo bio njemački poduzetnik Jürgen Berth Steinke koji je imao razvijen posao s obnovljivim izvorima energije u Njemačkoj te novac, a Hrlec, kako je istražiteljima naveo Steinke, političke veze u Hrvatskoj jer je bio savjetnik HSS-a za obnovljivu energiju. Tvrtku e-two-energy osnovali su zajedno s tim da je Steinke bio 75-postotni vlasnik, a Hrlec 25-postotni.

- Hrlec nije imao vlastiti kapital pa sam mu osobno pozajmio 125.000 eura (25 posto temeljnog kapitala), koje mi nije vratio - izjavio je Steinke istražiteljima. Ukratko, Steinke je trebao financijski podupirati cijeli projekt, a Hrlec se na terenu trebao pobrinuti za pokretanje projekta, ishoditi odgovarajuće dozvole, osigurati opskrbu drvenom biomasom i slično. I prije nego što je ishođena lokacijska dozvola za gradnju bioelektrane nedaleko od postrojenja Podravke, Hrlec se, očito zahvaljujući vezama u HSS-u, pobrinuo za opskrbu e-two-energyja sirovinom. Na natječaju Hrvatskih šuma 2010. dobili su najviše drva i sječke, u vrijednosti od oko 30 milijuna kuna godišnje. No uslijed afere te zanimanja USKOK-a za priču, natječaj je krajem iste godine poništen.

Granitne ploče

I dok je njemački investitor bio uvjeren da njegov partner u Hrvatskoj uistinu s projektom radi kako treba, Hrlec je već 2009. paralelno počeo raditi i za vlastiti džep. Mimo znanja i bez suglasnosti većinskog vlasnika sklopio je 2,1 milijun eura vrijedan konzultantski ugovor s Garthom Worthingtonom.

Temeljem tog ugovora e-two-energy isplaćuje krajem 2009. na Worthingtonov nerezidentni račun 350.000, a potom i 600.000 eura. Hrlec, koji je imao ovlaštenje za taj račun, preusmjerava sredstva na svoje privatne račune i za 610.000 eura kupuje stan od 200 kvadrata s garažom na elitnom zagrebačkom Gornjem Prekrižju. Stan odmah daruje sinovima. Tijekom 2010. Hrlec je na uređenje i opremanje stana - među ostalim oblagao je zidove granitnim pločama - potrošio još 2,3 milijuna kuna kojih se domogao pomoću konzultantskog ugovora.

Tu priči nije kraj. Stan je iznajmljen Worthingtonu, a on ga je, pak, dao u podnajam tvrtki e-two-energy. Ugovore je potpisao Hrlec kao diretor, a stan je koristila njegova obitelj.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, Hrlec je izveo i cijeli niz nezakonitih poteza vezanih uz promjene vlasničkih udjela u tvrtki. Kada je Steinke shvatio što se događa, Hrlec je pristao sve vratiti u prvobitno stanje.

Paciotti, Boss, Okrugljak

No ipak je proveo transakciju od koje je profitirao za gotovo 100.000 eura. Gotovo 700.000 kuna Hrlec je doznačio na račun e-two-energyja kao uplatu svog dijela temeljnog kapitala. Međutim, knjigovotkinja Verica Petrović tu je uplatu uknjižila kao pozajmicu temeljem koje je Hrlec sljedeće godine tražio i dobio povrat tog iznosa.

A tu su i “sitni” privatni troškovi, poput kupovanja u trgovinama Paciotti, Zenga, Boss, ručkovi u Okrugljaku i Baltazaru, troškovi privatnih putovanja, koje je Hrlec plaćao novcem tvrtke. Ukupno ga se tereti za nepripadnu imovinsku korist od 8,5 milijuna kuna. Tome treba pridodati i optužbu za daljnjih 120.000 kuna štete napravljene zbog fiktivnog zapošljavanja sina Borisa u e-two-energyju uz plaću od 10.000 kuna, službeni Mercedes te mobitel i laptop.

Megalomanski projekti i provizija iz PPK Valpovo

Borislav Hrlec je tvrdio da je iz e-two-energyja otišao jer je imao infarkt te mu je potrebno vrijeme za oporavak.

Sada je jasno da je otišao kad je njemački partner otkrio njegove malverzacije te ga prijavio nadležnim organima kaznenog progona.

Borislav Hrlec inače je vlasnik tvrtke Kirkwood Capital sa sjedištem na Djevičanskim otocima koja se dosad hvalila s nekoliko megalomanskih projekata u Hrvatskoj, ali do sada su svi neslavno završili.

Protiv Borislava Hrleca se vodi još jedan kazneni postupak vezan uz proviziju od 25.000 eura koju je dobio od PPK Valpovo pri ishođenju jednog kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 12:51