ULTIMATUM IZ SRBIJE

Tadić ponovio: Josipović mora birati - predsjednik Kosova ili ja

 AFP

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić neće ići na inauguraciju hrvatskog predsjednika Ive Josipovića ukoliko ondje bude kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu, ponovili su iz Tadićevog kabineta, a poslije Josipovićeve izjave da je Kosovu poslana pozivnica kao i svim zemljama s kojima RH ima diplomatske odnose.

Novoizabrani hrvatski predsjednik rekao je kako ne želi da mjera odnosa Srbije i Hrvatske budu odnosi sa drugim zemljama. Neslužbeno postoji šansa da Tadić ipak dođe u Zagreb 18. veljače pod uvjetom da predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu pošalje signal kako neće doći na inauguraciju, piše Blic.

Srbija i Hrvatska same trebaju riješiti pitanje me¬đusobnih tužbi pred Među¬narodnim sudom pravde u Hagu i EU ohrabruje dijalog dvije zemlje, izjavio je Vincent Deger, šef delegacije EU u Srbiji. Deger kaže da EU inzistira na individualizaciji zločina i da od toga neće odstupiti.

Zagreb bi trebao povući tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ako Srbija osudi agresiju na Hrvatsku, poručio je pak ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Šimonović je rekao da hrvatski pravni tim pažljivo proučava srpsku kontratužbu, ali nije želio komentirati detalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:56